Na Tavčarjevini, točneje ob Tavčarjevem dvorcu na Visokem v Poljanski dolini se že zelo dolgo časa ni zbralo toliko ljudi kot v soboto, 6. kimavca leta 2014. Na ta dan se je namreč dogajal 14. Svetovni festival praženega krompirja.

    Celih 50 pražilskih ekip, ene z večjimi, druge z malo manjšimi ponvami, je za nekje med 6.500 in 7.000 obiskovalcev spražilo reci in piši okoli 2,5 toni krompirja. Kot primer se lahko pohvalimo, da je močna in številčna ekipa Društva za priznanje praženega krompirja iz Ljubljane spražila in iz 11 velikih ponev postregla več kot 1.000 porcij praženega. Letos se lahko pohvalimo z zelo mednarodno udeležbo, poleg Slovencev smo videli še Nemce, Švede, Ruse, Poljake, Kitajce, Islandce, Madžare, Avstrijce in morda še koga.

    Vreme nam ves čas prireditve ni bilo ravno najbolj naklonjeno, vendar čilih pražilcev in vedrih obiskovalcev to ni niti najmanj motilo, čeprav smo imeli vsi primerno blatna obuvala, saj se je vse skupaj dogajalo na travniku. Dvakrat nas je kar namočilo, ampak kot se spodobi, se je sonce sredi popoldneva nasmejalo in nas dodobra ogrelo in posušilo.

    Program festivala je bil standarden in tradicionalen. Še pred otvoritvijo nas je vse skupaj pozdravil sam Ivan Tavčar osebno. Na otvoritvi so kratko spregovorili predstavniki občine in Turističnega društva Gorenja vas, Škofje Loke in seveda DPK, po zaigrani himni praženemu krompirju in fanfarah Lesenih rogistov je topovski strel oznanil začetek pokušnje “praženega”.

    Ob uradnem zaključku festivala je festivalski prapor prešel iz rok župana Gorenje vasi preko predsednice DPK k organizatorju 15.Svetovnega festivala, županu Mokronoga, ki nas je vse povabil 5.septembra 2015 v Mokronog.

 NA SVIDENJE NASLEDNJE LETO V MOKRONOGU!

 Zapisal, poslikal in na svetovni splet obesil JanezB.

Za ogled albuma klikni na spodnjo povezavo:    https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/14SvetovniFestivalPrazenegaKrompirja692014NaVisokem?authkey=Gv1sRgCLmS4vfls-WMOg


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.