RAJANJE LJUBITELJEV PRAŽENEGA KROMPIRJA V MOKRONOGU 5. 9. 2015

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKdor da kaj nase in je s krompirjem na TI, je zagotovo v soboto 5. 9. 2015 zavil proti Mokronogu, kjer so od zgodnjih jutranjih ur tja prihajala čudna prevozna sredstva, ki Mokronogu in njegovi dejavnosti niso blizu – s ponvami, prikolicami naloženimi s krompirjem, svinsko mastjo in ocvirki.

Kdor je bil o tem obveščen, je vedel, da Mokronog to soboto gosti vse ljubitelje praženega krompirja, kjer je zato ves dan dišalo po praženi čebuli, praženem krompirju z mnogimi nenavadnimi in navadnimi zelenjavnimi pritiklinami, za katere včasih še slišali nismo, danes pa je to vse na pladnju in vse to še čisto zastonj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOrganizator tega dogodka – 15. Svetovnega festivala praženega krompirja je bila občina Mokronog pod taktirko župana Antona Mavra v sodelovanju z Društvom praženega krompirja pod vodenjem predsednika Alojza Gregorčiča.

Velika zanimivost tega dogodka, ki se je po petnajstih letih zgodil v istem kraju, kjer se je Svetovni festival tudi rodil je bila ta, da so ga krajani Mokronoga sprejeli z odprtimi rokami. Tako nasmejanih in zadovoljnih obrazov domačinov še nisem videl nikjer drugje kot tu in ponosen sem bil, da se bil lahko eden od aktivnih udeležencev dogodka, ki je zasenčil ta dan vse dogodke na Dolenjskem.

Od blizu in daleč je prišlo pozdravit idejo o praženem krompirju več tisoč ljudi. Veliko jih je prišlo tudi izza naših meja, ki so tudi aktivno sodelovali pri praženju naše kultne jedi ob splakovanju jedi s kultno pijačo cvičkom, ki ima tu tako in tako že desetletja domovinsko pravico. Kar 13 držav je bilo na tej enkratni in posebni prireditvi prisotnih s svojimi praženji na svoj način po protokolu lastnih receptov. Vseh ponev, ki so neutrudno pražili krompir vsak zase na lastne stroške in v lastno veselje in zadovoljstvo nas vseh je bilo nekaj čez 70.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa prireditvi nismo srečali nikogar, ki ne bi bil zadovoljen z doživetim. Vsakomur je iz obraza sijal plamen zadovoljstva, kar je dovolj velik razlog, da so se organizatorji potrudili, da nam je bilo vsem dogodek v ponos in v veselje.

Župan Anton Maver nas je ob odprtju ponev za delitev praženega povabil na naslednji festival čez 15 let, Rogisti z Moravč so prireditev odprli s svojo znamenito melodijo in domači pevski zbor je ob spremljavi orkestra zapel našo priljubljeno himno. Predsednik društva praženega krompirja pa nam je vsem zaželel ob pokušanju praženega predvsem dober tek.

Težko je bilo oceniti, kateri pražilec je pripravil najboljšega. Nekomu je bila všeč porcija praženega z divjim prašičem, drugemu z zeljem in zopet tretjemu s feferoni, ki jih je na naši društveni ponvi spražil pražilec Dušan. O temu se ne bomo prerekali. Vsem pražilcem bomo dejali: »Tvoj praženi je bil najboljši« in zadeli smo glavico na žebljico.

Hvala organizatorjem na izjemno dobro organizirani prireditvi, vsem sodelujočim na Občini Mokronog in vsem udom Društva praženega krompirja, ki so žrtvovali svoj čas in skupaj pripravili nepozabno srečanje ljubiteljev praženega krompirja ter nenazadnje vsem, ki ste se udeležili dogodka in s svojo prisotnostjo popestrili dan, ki bo težko šel v pozabo.

Nasvidenje naslednje leto na 16. Svetovnem festivalu v Radljah ob Dravi, kjer bomo poskušali srečanje ljubiteljev krompirja še preseči in dodati nov mejnik.

Pripravil: Franci Turk
Ljubljana, 7. 9. 2015

Za ogled slikovno-zvočne predstavitve klikni na spodnjo povezavo (avtor Franci Turk):
http://www.mojihribi.info/15-svetovni-festival-prazenega-krompirja-mokronog-5-9-2015/


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.