Vabilo – ekskurzija v DOBERDOB

Udinje in ude vabimo na strokovno ekskurzijo v DOBERDOB, kraj ki bo prireditelj 18. svetovnega festivala praženega krompirja (1.9.2018). V Doberdobu nas bo sprejela ekipa prireditelja z Županom na čelu in nas seznanila z lokacijo prizorišča. Popeljali nas bodo tudi po kraju, slovenskem naselju v Italiji, ki je nam Slovencem predvsem znan iz I. Svetovne vojne, kjer je na Doberdobski planoti umrlo na tisoče slovenskih fantov in kjer so ob 100-letnici začetka krvave morije postavili spomenik.

Strokovna ekskurzija bo organizirana
v soboto 24. februarja 2018
z odhodom ob 11:00 uri izpred pisarne DPK, Vodnikova 172, Ljubljana

Cena ekskurzije je 27,00 € in vključuje avtobusni prevoz, oglede ter kosilo (»kočerjo«). Če bi se nam radi pridružili, se čim prej prijavite (najkasneje do četrtka 22.2.2018), saj je število udeležencev omejeno.
Prijave na helena.dovc@t-2.net ali GSM 041 616 566

DPK

Categories: Strokovne ekskurzije, Vabila | Leave a comment

Vabilo – praženje krompirja v centrih Semenarne Ljubljana

Vse udinje in ude ter tudi tiste, ki to še niste, vabimo na pokušino praženega krompirja, ki ga bo naš pražilec Tinček pripravil iz sorte krompirja, ki je dobil na ocenjevanju najvišjo oceno.

Vabimo vas v petek 16. februarja 2018 ob 11:00 in 14:00 uri
v prostore SEMENARNE LJUBLJANA
Dolenjska cesta 242 LJ-Rudnik

Praženja bodo v prostorih vrtnih centrov Semenarne potekala še:
– 20.2. v Mariboru,
– 23.2. v Celju,
– 27.2. v Novem mestu
– 02.03.2018 v Kranju.

Ljubitelji praženega krompirja, ki ste iz omenjenih krajev ali jih boste v teh dneh obiskali vas vabimo, da se nam pridružite.

DPK

Categories: Praženja, Vabila | Leave a comment

Vabilo na ocenjevanje krompirja 2018

 

Pozdravljeni ljubitelji praženega krompirja!

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi bo v sodelovanju s Semenarno Ljubljana, d.d., organiziralo ocenjevanje sort krompirja in izbralo najboljšo vrsto, primerno za pripravo praženega krompirja.

Ocenjevanje bo potekalo
v sredo 7.februarja 2018 v Gostišču »NA VASI« v Novem mestu
s pričetkom ob 15:00 uri.

Vabimo vse ude da se nam na ocenjevanju pridružijo v čim večjem številu, če se nas bo prijavilo vsaj 28 bomo organizirali avtobusni prevoz (cena prevoza 12 €) iz Ljubljane in seveda tudi nazaj. Prijave do 2.2.2018 na helena.dovc@t-2.net ali GSM 041 616 566.

Ocenjevanje bo tudi prilika za prvo prijetno druženje v novem letu. Po končanem ocenjevanju nas čaka obilica glavne jedi, če nam pa le-ta ne bo zadoščala, bomo za prilogo nekaj primaknili tudi sami.

Pridružite se nam!

Predsednik DPK
Stane MENARD

Categories: Vabila | Leave a comment

POROČILO S SPOMINSKEGA IZLETA Velike Lašče – Mala Slevica 2002/2017 (18.11.2017)

Pisalo se je leto 2002 in udi Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi so prvič zorali njivo na Mali Slevici in posadili krompir in pisala se je sobota 18.11.2017 ko smo ponovno obiskali »kraj srečnega imena«.

Za oba dogodka in še kakšnega vmes pa je »kriva« vrla udinja Slava Petrič. Njenemu ponovne-mu povabilu se je odzvalo 22 udov društva in preživeli smo nepozaben dan, dan prijetnega druženja, poln zgodovine, ljudskega izročila, pesmi in seveda dobre hrane. Že sprejem pri njenem »čebelnjačku« je bil obsijan s soncem, saj nas je njena sestra Franja poz-dravila s »krompirjevim sončkom« in pri takem pozdravu je moralo, pa čeprav samo za hip posi-jati tudi pravo sonce. Po ogledu muzejske hišice, polne etnografskih predmetov je sledila pogosti-tev v drugi, prav tako čudoviti hiški, ki je občasno tudi Slavin drugi dom. Po »mastnem in slastnem« okrepčilu smo se podali v središče kulturnega doganja v Velikih Laščah, v Lestikov dom. Tukaj nas je pričakalo veliko presenečenje, mladi študent glasbe Bine nam je ob spremljavi pianistke zapel Ave Mario in ljudsko pesem »Rožmarin«. Po glasbenem dogodku je Slava izčrpno opisala poti dveh najslavnejših mož tega okoliša Josipa Stritarja in Frana Levstika, dodala še nekaj iz njunih del, pa seveda tudi zapela, bilo je čudovito, nepozabno in prav nič dolgočasno. Polni spominov in »kulturne hrane« smo se odpravili v »Gostilno Kropec«, prav isto, ki je takrat, pred petnajstimi leti poskrbela za »utrujene krompirjevce«. Tudi tokrat se niso izneverili, poleg praženega krompirja so poskrbeli še za odlične priloge in pijačo, ki se najbolj prilega k praženemu.  Za dobro voljo pa sta ponovno poskrbeli Slava in Franja, ki se jima je pridružil še njun brat. Prikazali sta nam izdelavo »klinčkov« kot se po njihovo reče zobotrebcem, sevada pa ni šlo brez njunega ubranega petja, ki smo se mu pridružili vsi prisotni. S svojim obiskom pa nas je počastil in presenetil še Jure Robežnik.

Druženju kar ni bilo videti konca, pozno popoldne se je vesela družba le odpravila proti megleni Ljubljani.

Zapisala :
Helena Dovč

Categories: Novice, Poročila in zapisniki | Leave a comment

Praženje na Bledu odpade

Obveščam vas, da 25.12.2017 NE bomo pražili na prireditvi na Bledu.

Želim vam lepe praznike in srečno novo leto.

Stane Menard, predsednik DPK

Categories: Novice | Leave a comment

Opaženo na fasadi na Hrvaškem

NIKO NIJE SPASIO TOLIKO ŽIVOTA KAO KRUMPIR.

(Nihče ni rešil toliko življenj, kot jih je krompir).

Našli smo tudi vir: https://www.libela.org/vijesti/6487-kako-su-krumpir-prekrile-straznjice/

In avtor: Miron Milić

Categories: Novice | Leave a comment

VABILO na spominski izlet v Velike Lašče v soboto 18. 11. 2017

Spoštovane udinje in udje,

naslednjo soboto gremo  na popoldanski  spominski izlet v Velike Lašče, kjer je bila pri Stanetu in Slavi Petrič prva društvena njiva. Nekateri imamo na te kraje nepozabne spomine.

Odhod avtobusa izpred pisarne DPK  na Vodnikovi 72 v Ljubljani  bo v soboto, 18. novembra ob 12 uri. V Velikih Laščah nas bo pričakala Slava z majhno dobrodošlico ob kateri se bomo spomnili prvega izkopa krompirja, povedala nam bo zgodovino kraja in pomembnih krajanov in nam pokazala spominsko sobo pisateljev Sledilo bo domače kosilo  (praženi, koline, zelje in še kaj), obisk »klinčarc« in prijetno druženje v gostilni Kropec v vasi, kjer je bila včasih »naša« njiva. Povratek je predviden v večernih urah.

Cena izleta je 24,00 €, pijača ni vključena, plačilo na avtobusu.

Prijave sprejema Franci Turk, izključno  na e-mail: franci.turk48@gmail.com  do ponedeljka, 13.11.2017, število udeležencev je omejeno s številom sedežev v avtobusu.  

Prosimo pa za zanesljivo udeležbo po prijavi, sicer morajo stroške pokrivati drugi udeleženci!

Vnaprej se veselimo prijetnega druženja in tudi  obujanja spominov na začetke delovanja društva.

Predsednik DPK

Stane Menard

V Ljubljani, 6. 11. 2017 

Categories: Novice, Planinski zapisi | Leave a comment

Kostanjev piknik

Leto je naokoli in ponovno je čas za kostanj, gobe in pražen krompir.

Ta četrtek, 19.oktobra ob 14 uri se dobimo na naši njivi v Sneberjih. Neučakani bomo tam že kako uro prej. Vreme bo izjemno lepo in čas sila primeren za jesensko srečanje prijateljev dobre volje in praženega krompirja. S seboj prinesite obvezno opremo (skodelica, žlica, kozarec in nož za lupljenje). Predlogi po dodatni popestritvi veselega dogajanja so odobreni, domače dobrote dobrodošle in opravičil za izostanek ni. Pritožbe sprejema Igor na tel. 041683838.

Na skorajšnje snidenje
DPK

Categories: Novice | Leave a comment

POROČILO s 17. Svetovnega festivala praženega krompirja

Pa smo ga spravili pod streho, no »malček« tudi pod dežnik, po vrsti že svetovni festival praženega krompirja in imeli smo krompir in to pražen, na 70 različnih načinov. Na svoj edinstven način ga je pripravljalo prav toliko prisotnih pražilskih ekip iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine.

Tokrat smo se zbrali v Velenju, najmlajšem slovenskem mestu, mestu cvetočih idej, ob Velenjskem jezeru, ki predstavlja enega od biserov kraja nad katerim bdi mogočni Velenjski grad.

Obiskovalcev  nismo šteli, bilo jih je več tisoč, koliko krompirja smo pojedli nismo tehtali, bilo ga je večkrat po 1000 kg. Vemo da ga je pozno popoldne že povsod zmanjkalo, le naša kuhinja ki je spražila pet (5) ponev in še šesto pod taktirko vrlega uda Leona je za popoldansko izmeno ljubiteljev praženega krompirja poskrbela še z eno ponvijo.

Vemo še marsikaj in vemo da je lahko vsem ki se dogodka niste udeležili, pošteno žal.

 

Zamujeno boste lahko nadoknadili, saj bo leto hitro naokoli in že bo tukaj 18. SFPK. Narečna besedica »malček« na začetku,  pa je le napoved  lokacije naslednjega festivala – pri naših Zamejskih Slovencih v Italiji, v kraju Doberdob, kjer pa ta besedica prav gotovo ne bo velikokrat uporabljena, kot tudi na vseh dosedanjih festivalih ni bila.

V Velenju smo si rekli nasvidenje in se vidimo v Doberdobu.

 

Sestavila:

Helena Dovč

[Not a valid template]
Categories: Festivali, Poročila in zapisniki | Leave a comment

Navodila za pražilce

VAŽNO OPOZORILO !

Vse pražilske skupine prosimo, da nikakor ne pričnejo z delitvijo krompirja, pred uradnim začetkom točno okoli 12:30 ure.

Ob navedeni uri imejte pripravljeno ponev spraženega krompirja po svoji lastni recepturi in še eno ponev, za kasnejše lačne obiskovalce.

SE VIDIMO V VELENJU,

v soboto 2. septembra 2017!

 

Dodatni program:

Festival praženega krompirja – 1 dan

Festival praženega krompirja – 2 dni

Festival praženega krompirja – 3 dni

 

Navodila:

LOKACIJSKA SHEMA – Prireditveni prostor in območje TRC JEZERO

Plan usmerjevalnih tabel

Categories: Novice | Leave a comment