Sestavine za uradno društveno ponev:
– 23 kg krompirja,
– 4,6 kg rumene čebule,
– 1,23 kg svinjske masti,
– 1,36 kg ocvirkov,
– morska sol (količino določi uradni pražilec na podlagi svojega strokovnega znanja ob upoštevanju uporabljenih sestavin in klimatskih razmer na lokaciji praženja).

Uradni pražilec DPK je pooblaščen, da pred pripravo praženega krompirja preveri usteznost:
– krompirja (sorto),
– svinjske mati in ocvirkov (tip),
– čebule (izvor in sorto),
– soli (morska domačega izvora).

Priprava:
Krompir v lupini najprej dobro operemo in očistimo vse nesnage.Kuhanje pričnemo v mrzli osoljeni vodi. Pazimo na zadostno količino vode – 2 prsta (kazalec in sredinec skupaj) nad krompirjem.  Ko zavre ga tako kuhamo cca. 25 minut – uradni pražilec po tem času, glede na vrsto krompirja preveri, če je pravilno kuhan in lahko odredi tudi nekoliko daljši čas kuhanja. Po potrditvi da je krompir pravilno kuhan, odlijemo vodo (pazimo da se ne opečemo) in počakamo, da se krompir ohladi po naravni poti.
Zdaj lahko začnemo z lupljenjem in ob tem odstranimo vso lupino in vsa očesca, pike ter morebitne druge nepravilnosti na krompirju. Krompir lahko pričnemo rezati na kolobarje v debelini cca 3 mm. V društveni ponvi se raztopi svinjska mast v določeni količini.
Na nežno ogreto mast vsujemo pravilno obdelano čebulo (olistkano) s kančkom soli. Ko pražilec ugotovi da je čebula dobila pravilno zlatorumeno barvo je čas, da se čebula in krompir »oženita«, saj imata v masti tudi že od prej določeno pričo. Krompir  enakomerno razporedimo po ponvi, počakamo, med čakanjem skrbno preverjamo kaj se dogaja na spodnji strani in ko krompir začne dobivati zlato-rumeno skorjico, se prične najpomembnejši del priprave. Krompir pričnemo z »lopatko« nežno obračati in prelagati.
Ko uradni pražilec ugotovi da se obred praženja približuje koncu, se krompirju  enakomerno po vsej površini doda sol, ponovi se nežno obračanje in prelaganje,  krompirja ne smemo tlačiti in mečkati! Pred samim začetkom »svatbe« se jed  oplemeniti z ocvirki v zapovedani količini, pražilec ga še 1 x z »lopatko« obrne in  preveri, če je ves krompir enakomerno spražen. Čas praženja je 20-30 minut in ga uradni pražilec določi sam.

Pomembno :
– V uradni ponvi ne sme biti ne zažgane čebule in »bog-ne-daj« zažganega krompirja.
– Pomembno je, da vidimo krompir narezan na lističe in ne pire krompirju podobne jedi.
– Če je krompir presuh, ga je dopustno malce zaliti z jušno osnovo (govejo juho) ali našo kultno pijačo (Cvičkom).
– Uradni pražilci DPK priporočajo za praženje krompir, ki je bil visoko ocenjen na uradnih ocenjevanjih vrst krompirja, najprimernejših za praženje npr.: Concordia, Elfe, Manitou, Aluete, Desire, ……
– Po končani pripravi se pražen krompir streže v »belih rokavicah«, izključno v ekološko sprejemljive posodice, doda se lesen pribor (vilica ali žlica).
– Uradna porcija krompirja se streže z delilko št. 8.

Lastnoročno spisal:
Uradni vodja pražilcev DPK
Martin (Tinček) Zver

Za domovino s »PRAŽENIM« naprej !