Na božični dan, to je 25. decembra, že vrsto let pripravimo svojevrstno druženje med prijatelji , sorodniki in udi Društva za priznanje praženega krompirja s potapljači, organizatorji vsakoletnega Božičnega potopa ter blejskimi gosti, ki jih lokalna Turistična organizacija pripelje na ogled predstave: «Legenda o potopljenem zvonu« in seveda, na pražen krompir.

Tudi letos, v letu 2016, sta bili stojnici Društva za priznanje praženega krompirja obloženi z dobrotami, predvsem domačimi, tistimi, ki smo jih udje prinesli s seboj v pokušino in veselje prijateljev, predvsem pa, da bi mi sami lažje počakali, da se krompir pravilno in dobro spraži.

Verjetno smo že dolga leta edini, ki blejske goste razveselimo z zvrhano ponvijo praženega in ravno prav začinjenega krompirja. Če imajo »srečo« pa še kakšno prilogo, posladek in šilce žganjice ujamejo, ne da bi morali za to kakorkoli seči v žep.

Letos smo jim pripravili še dodatno veselje in presenečenje. Jožetovi Leseni rogisti iz Kresnic, ki so stalni spremljevalci festivalov Praženega krompirja, so na svojih doma narejenih lesenih inštrumentih, odigrali nekaj skladb in že tako praznično in veselo blejsko vzdušje dvignili nad pričakovanji. Fantje zažigajo, ni kaj.

Prireditev »Božični potop« in predstava »Legenda o potopljenem zvonu« vsako leto na Bled privabi vse več obiskovalcev. Nekaj zaslug, da na Bledu na ta dan ni dolgčas, prispevamo tudi mi, saj ,če se ne motim, že 9 ali celo 10 let pomagamo blejskim potapljačem k popestritvi božičnega dogajanja. Tako rekoč smo blejski božični »železni repertoar«. Mirno bi prireditev lahko poimenovali: »Legenda o potopljenem zvonu, Božični potop in Pražen krompir«

Tokrat smo pražili sorto Aluete. Krompir je zrasel na društveni njivi in je na letošnjem ocenjevanju posegel v sam vrh med najboljšimi sortami za praženje. Priprava pa čista klasika: svinjska mast, čebula Belokranjka, domači drobni in tudi večji ocvirki, na lističe narezan kuhan krompir ter sol in nekaj popra. Enostavno, pa vendar odlično. In naj se še tako čudno sliši, vsakokratna odličnost našega praženega krompirja izhaja iz tiste velike litoželezne ponve, ki nas spremlja na vseh prireditvah in tiste pozitivne in vesele energiji naših udov, zbranih okoli nje. In potem se ni za čuditi obiskovalcem, ki ne morejo prehvaliti, kako dober je naš pražen krompir.

Zapisal: Igor

Kategorije: Novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.