browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

DESET ZAPOVEDI za pražilce na Svetovnem festivalu praženega krompirja

Posted by on 21/08/2015


Dragi pražilci!

 

Organizatorji 15. Svetovnega festivala praženega krompirja 5. Septembra 2015 v  Mokronogu, Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojen jedi, Občina Mokronog-Trebelno in Turistično društvo Mokronog, se vam zahvaljujemo za izkazano zaupanje, ki ste ga izrazili z vašo prijavo.
Poleg posebnosti, ki veljajo za take prireditve, vse udeležence prosimo da spoštujejo železnih

DESET ZAPOVEDI
za pražilce na Svetovnem festivalu praženega krompirja

 

 1.  Uredite si kuhinjo:
  Vsaki nastopajoči ekipi bo dodeljena ena ali dve pokriti stojnici (če ste tako želeli), na ali ob kateri si uredite priročno kuhinjo. Opremo (gorilnik in posodo) si priskrbite sami. Najprimernejša je velika litoželezna ponev ali posoda Eterna in ustrezen plinski gorilnik.
 2. Bodite prepoznavni:
  Organizator bo opremil vsako stojnico z napisom skupine pripravljalcev praženega krompirja (gostilne, društva, podjetja ali občine, kot ste navedli v prijavi). Vsak ponudnik lahko opremi stojnico s svojimi zaščitnimi ali prepoznavnimi znaki. Na stojnici je dovoljena, celo zaželena duhovita promocija kraja oz. lokala iz katerega prihajate.
 3. Voda :
  Organizator bo poskrbel za vodo za kuhanje in za pomivanje.
 4. Opremite se v slogu festivala:
  Vsaka ekipa bo v dar prejela predpasnik z društvenim emblemom, dodatne predpasnike boste lahko kupili na INFO stojnici DPK-ja, po želji pa tudi majice z društvenim znakom.
 5. Ne pozabite na krompir in recept:
  Dolžnost vsakega udeleženca je, da pripravi »okoli« 50 kg praženega krompirja, lahko v več praženjih (krompir, začimbe in dodatke priskrbite sami !!!) po lastnih recepturah. Recepte v pisni obliki boste z vsemi podatki o ponudniku praženega krompirja, predali predstavniku društva , ki vas bo obiskal na stojnici. Ko jih zberemo za vsak dan v letu, bomo izdali knjigo z naslovom »Pražen krompir na 365 načinov«.
 6. Pripravite »ta pravega«
  Industrijsko pred pripravljen krompir ni dovoljeno uporabljati na prireditvi.
 7. Bodite pravočasni:
  Že ob prihodu v kraj upoštevajte navodila redarjev zaradi posebnega prometnega režima, prihoda na prizorišče in parkiranja. Seveda pa organizatorji že dolgo vemo, da ekipe s seboj ob prihodu prinesete tudi veliko mero dobre volje, strpnosti in razumevanja do drobnih pomanjkljivosti, kar je ob običajni jutranji gneči nadvse dobrodošlo in se vsakemu posebej zahvaljujemo.
  Prosimo vas, da vso opremo pripeljete na prizorišče festivala do 10:00 ure, razložite opremo in surovine za pražen krompir.
  Priporočamo, da pred parkiranjem preverite, če ste vse potrebno za pripravo praženega krompirja in za svoje udobje vzeli s seboj.
  Nikar ne zamudite!
 8. Čakajte na pravi trenutek:
  Uradni del prireditve se začne ob 13:00 uri z društvenimi fanfarami, s pozdravom in s Himno praženemu krompirju. Do takrat mora biti jed pripravljena. Dogovorjeni znak oznani začetek delitve praženega krompirja, predvidoma »točno okoli« 13:30 ure.
  Ne popustite pod pritiskom »lačnih« prijateljev in agresivnih gostov!
 9. Najvažnejši dogodek:
  Po naših društvenih pravilih je pražen krompir glavna jed. »Praženi« se deli le v lončene posodice, pribor je lesen (obiskovalci komplet lahko kupijo na INFO stojnicah). Uporaba plastike je prepovedana! Izjemoma se lahko deli tudi v EKO razgradljive posodice. S porcijami ne pretiravajte, saj bodo tisti, ki jim bo vaš krompir še posebno všeč, lahko večkrat prišli k vaši stojnici.
 10. Naredite dobro delo:
  Festival praženega krompirja je predvsem »Prijetno druženje in zabava« in nikakršna klasična komercialna veselica, zato se pražen krompir in vse, kar ponujate poleg, deli brezplačno.

Zelo vam bomo hvaležni, če se boste držali naših »Desetih zapovedi«

Za vsa morebitna dodatna pojasnila, druge informacije in želje se čim preje obrnite na:

 ZA DOMOVINO S »PRAŽENIM« NAPREJ !

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *