Udje “Krompirjevci” smo se spet podali na pot. Martin Krpan z Vrha pri Sveti Trojici je s kobilico odšel na Dunaj premagat razbojnika Brdavsa, mi pa smo šli predstavit najboljši pražen Krompir kot samostojno jed – tudi na Dunaj.

Naša pražilca Bojan in ????? I in seveda Franci, ki vedno vidi, kje so potrebne pridne roke, so spražili krompir, ki je hitro pošel – klobase pa so ostale. Manjkalo ni niti kultno vino cviček.

Povod, da smo šli na Dunaj, je 300 obletnica rojstva Marije Terezije in 250 let, kar je zaukazala, da morajo kmetje saditi krompir, kar je na Slovenskem povzročilo kar nekaj hude krvi. No izkazalo pa se je, da je s tem odlokom preprečila lakoto in še danes ljudje širom sveta radi jemo krompir.

No rek, da “če greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj”, za nas, “krompirjevce” ne drži, ker nas je predsednik peljal na dunajski zrezek s krompirjevo solato.

Letos poteka leto Marije Terezije – nekdanje prve dame Evrope, reformatorke, matere 16-tih otrok, pa menda so jo imeli radi celo Slovenci. Slovensko veleposlaništvo je organiziralo predavanje “Marija Terzija in Slovenci”, ki ga je obiskalo veliko ljudi. Predavanje je bilo v Therasiumu, kjer je zdaj diplomatska akademija. V tej hiši je stanovala tudi Marija Terezija, dokler se z otroki ni preselila v Burg.

Veliko navdušenja so poželi tudi rogisti – bili so zvezde večera. S svojimi originalmi priredbami in seveda z lesenimi inštrumenti, ki zgleda, da jih ljudje ne poznajo prav dobro.
Udeleženci so se z veseljem slikali s predsednikom Stanetom, Slavi in Meto ter županom Bleda, ki so Slovenijo predstavili tudi vi gorenjski noši!

Preživeli smo lep večer. Drugo jutro smo se sprehodili po mestu, si ga na hitro ogledali in se polni vtisov odpravili domov.

Za DPK zapisala Milena

Kategorije: Novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.