Prejeli smo tudi lepo vabilo naših sosedov na Vodnikovi ulici malce naprej proti centru…

———————————

Spoštovani sosedi, Društvo praženega krompirja!

Na Vodnikovi domačiji praznujemo v letu 2019 Vodnikovo leto (200. obletnica smrti) in ob tem jubileju še posebej na široko odpiramo vrata!

Lepo vas vabimo v sosesko na domačijo, na Vodnikovo 65, na hišno predstavo Vodnikove domačije Šiška o Valentinu VodnikuLjubljanski vodnik našel Vodnika. Avtor predstave je Andrej Rozman Roza. Praznična ponovitev bo na sporedu v petek, 19. aprila, in v maju v petek, 10. maja, obakrat ob 19h. V aprilu in maju vabimo pred predstavo tudi na kolesarsko vodstvo po Vodnikovi Ljubljani z dr. Lukom Novakom. Kolesarsko vodstvo se prične ob 17h na Trgu francoske revolucije pri spomeniku in konča na Vodnikovi domačiji. Več o kolesarskem vodstvu v priponki.

Za vaše člane lahko zagotovimo cenejše vstopnice (6 eur), le povedo naj, da prihajajo z vaše strani. Zelo bomo veseli vašega obiska.

Obakrat lahko posebej za vaše člane zagotovimo tudi prodajo Vodnikovih Kuharskih bukev po promocijski ceni 25 eur (redna cena = 31 eur).

Istočasno sporočam, da lahko za vas zagotovimo 2 brezplačni vstopnici v zameno za pomoč pri širjenju vabila.

Vabimo

V Vodnikovem letu 2019 vas vabimo na hišno predstavo Vodnikove domačije Šiška o Valentinu VodnikuLjubljanski vodnik našel Vodnika. Avtor predstave je Andrej Rozman Roza.

Praznična ponovitev bo na sporedu v petek, 19. aprila, in v maju v petek, 10. 5., obakrat ob 19h. V aprilu in maju vabimo pred predstavo tudi na kolesarsko vodstvo po Vodnikovi Ljubljani z dr. Lukom Novakom. Kolesarsko vodstvo se prične ob 17h na Trgu francoske revolucije pri spomeniku in konča na Vodnikovi domačiji. Več o kolesarskem vodstvu v priponki.

V kolikor bi prišli v večji skupini, lahko ob predhodnem dogovoru ponudimo cenejše vstopnice.

Zelo bomo veseli vašega obiska.

Hišna predstava o Valentinu Vodniku

ANDREJ ROZMAN ROZA: LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL VODNIKA

Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen.

A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po začetku svoje posmrtne slave obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, tako da so se nekateri romantično čuteči literarni zgodovinarji resno spraševali, ali je bil sploh pesnik ali zgolj rimač.

Vsaka romantika se enkrat konča. Ko posledice njene individualistične zaslepljenosti začnejo povzročat socialne in ekološke katastrofe, je zadnji čas za streznitev. Zato se je skoraj dvesto let po svoji smrti na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane pojavil tudi Valentin Vodnik, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig.

igrata

Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov

Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta

režija Andrej Rozman Roza / glasba Mitja Vrhovnik Smrekar / kostumografija Andrej Vrhovnik / scenografija Marko A. Kovačič / svetovanje za Vodnikov jezik doc. dr. Andreja Legan Ravnikar, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU / uvodni video Luka Umek in Aka Bojić (Komposter) / v videu nastopajo Janja Majzelj, Branko Završan, Ivan Peternelj, Ludvik Bagari inJanez Škof

zvočni odlomek iz filma Kekec, režija Jože Gale, 1951, glasova Franc Presetnik in Matija Barl  vstopnina 10 EUR/ 8 EUR v predprodaji. Vstopnico lahko kupite na domačiji v času odpiralnih ur ali preko spleta.

produkcija Rozinteater in Vodnikova domačija / predstavo sta podprla MZK in MOL

Prisrčno pozdravljamo z Vodnikove domačije Šiška, Hiše branja, pisanja in pripovedovanja!

Ekipa domačije

Irena Plešivčnik
DIVJA MISEL, Inštitut za neprofitno komunikacijo
Vodnikova cesta 65, Ljubljana
040 162 739

Vodnikova domačija Šiška
Knjižnica pod krošnjami

Kategorije: NoviceVabila