browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

In »krompirjev« sejem bil je živ!

Posted by on 06/12/2016

Pod kozolcem pri Špančku je bilo na »Ta veseli dan« zelo živahno. Le zakaj ne, saj se je tam dogajalo nekaj zelo zanimivega. Ocenjevala se je kakovost pridelka krompirja naše kultne njive, semenj »Ud za uda« je potekal sicer z malo skromnejšo ponudbo, druženje udov, ki pa je bilo najpomembnejša poanta tega dne pri Špančku na Škofljici, pa je doseglo svoj namen.

Zbralo se je okoli šestdeset udov našega društva in se najprej lotilo ocenjevanja krompirja vseh sedem sort, ki smo ga pobrali na naši kultni njivi v Sneberjah. »Španček« je vseh sedem sort pripravil na enak način in jih ponudil okuševalnim brbončicam naših udov v ocenjevanje po kakovosti in primernosti za praženje. Prvo mesto je zasedel krompir Manitou (Agrico) s 625 točkami, na drugo mesto se mu je približal Aluete (Agriko) dvema točkama zaostanka. Zdaj vemo tudi to, da bomo letos odhajali na praženega povsod tja, kjer se bo pražil Manitou. Več o ocenjevanju organizator ocenjevanja Igor Celestina.

Ob robu dogajanja »Tega veselega dne« je potekal skromen semenj s suhomesnatimi izdelki, pirovo moko in grenčico. Kot mi je znano, je kar nekaj izdelkov zamenjalo lastnika, kar bo tudi letu, ki prihaja, dodalo nekaj več šarma za domačo mizo z najdražjimi.

Druženje, ki je bilo osnovno vodilo dnevu je tudi doseglo svoj namen. Ponovno smo se srečali, poklepetali med seboj, malo »pojamrali«, si dali duška s svojimi tegobami, se pohvalili s prijetnimi presenečenji in dodali dnevu to, kar mu pripada.
Leon je ta čas izrabil za pripravo krompirja in ponve za praženje, ki ga je izpeljal vrhunsko in s tem tudi napravil izpit za samostojnega pražilca. Po zadovoljnih obrazih se je dalo sklepati, da je Leon praženega pripravil po vseh pravilih praženja in ga tudi v celoti razdelil med ude, ki so ga vsi po vrsti pohvalili. Tudi tisti petični udje, katerim najbolj zatrepetajo brbončice v ustih ob skorji praženega – se niso mogli pritoževati.

Ob prijetnem klepetu se je poskušalo vino zelen in cviček, ki je ob prilogah »pohanega« piščanca in pečenke dobil podlago tudi za kozarček več, kot je potrebno. Kuhano vino in čaji, ki jih je pripravil Španček, so dopolnili ponudbo dneva.
Na koncu druženje ni bilo nikogar, ki ne bi bil z dnem zadovoljen in veselo smo se razšli – seveda ob pričakovanju novega poziva, kjer se bo pražil letošnji zmagovalec Manitou ali njegov spremljevalec Aluete.

Zapisal: Franci Turk

Ljubljana, 3. 12. 2016

 

http://www.mojihribi.info/krompirjev-semenj-pri-spancku-3-12-2016/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *