20160809_175029V torek dne 9.8.2016 smo se zbrali najbolj vnete in delavne udinje in seveda enako delovno pripravljeni udje na naši kultni njivi v Sneberjah, da pospravimo pridelek tega leta . Predsednik Dušan in gospodar Franci sta delovne priprave » motike« ustrezno pripravila – namočila, da nebi prihajalo do poškodb orodja in s tem tako zmanjšali delovno storilnost. Najbolj delovno razgrete in od dopusta spočite in primerno zagorele udinje in seveda tudi  udje so nestrpno čakali na delovna navodila naše strokovne šefinje Maše. Oba Francija sta z moto-kultivatorjem zaorala v brazde in kaj kmalu so na površju izkop 009bili rdeči in rumeni gomolji, celo nekaj črnih je bilo med njimi – menda, kot je dejal Bojan je seme iz otokov Haiti ….

Delati se je začelo, kako in kje začeti pobirati v »hobuke« pridelek in potem prebrani krompir pretresti v vreče pa je kmalu postala neznanka. Kot, se je kasneje izkazalo so navodila številni preslišali, tako je strojnik Franci zmajeval z glavo, da je tokratni potek dela najslabše organiziran, ud Emil – Štenga pa dodal, da se tako, več ne gre in iz protesta zapustil njivo. Seveda smo z kultno pijačo – cvičkom, katerega sta na njivo prinašala Miro in Rado pomirili strasti in nadaljevali z delom. No kljub temu smo z rahlo anarhijo (kot nas večkrat opozori naš bivši predsednik Stane) in po kateri je znano  naše delo v društvu, izkop 005uspeli pospraviti pridelek. Letošnji pridelek je ponovno rekordni – cca 800 kg ( kot sem šlišal je bila taka količina že v letu 2014). Več kot 70 udinj in udov smo  pospravili krompir v vreče, in je tako pripravljen za naše naslednje aktivnosti – praženja na festivalu in drugih prireditvah.
Med tem so predsednik Dušan s filigransko natančnostjo ob pomoči Igorja in Leona pripravljali pojedino.

Po dveh urah, ko je bil pridelek v vrečah, je nastopil čas za skupno fotografijo delovnih udinj in udov, kot nekaterih zamudnikov. Število prisotnih udov se je namreč večalo, bolj 20160809_174735ko se je bližal konec delovne akcije in je bila na programu » fešta« z kultno jedjo -praženim krompirjem in mesnim dodatkom, pripravljenim od Tineta – Špančka. Manjkalo pa ni tudi raznih sladic, zavitkov itd. same dobrote pridnih udinj.

Žal nisem slišal strokovne ocene nadzorne udinje Maše o kvaliteti 20160809_182421letošnjega pridelka, še manj pa kako so se obnesle posamezne vrste semenskega krompirja- razlog ..? Začela se je delitev hrane in saj veste …kdor prej pride prej melje. Tako upam, da bo Maša, ko bo utegnila dopolnila to moje pisanje. Saj res na dan izkopa je imela rojstni dan …Še na mnoga leta smo ji zapeli pesem ….Vse najboljše zate … itd. Z mislijo pa smo bili tudi pri Franciju, ker ga čaka zahtevna operacija in mu vsi želimo hitro okrevanje in obilo zdravja.

Člani upravnega odbora smo po zaužitju dobrot sestankovali in razpravljali o poteku priprav na 16. svetovni festival v Radljah ob Dravi. Splošna ugotovitev je da priprave potekajo dobro, so še nekatere nejasnosti, ki pa jih bo treba rešiti,  vendar prav uspešni pri tem nismo bili.

Prevzela nas je splošna razposajenost in zadovoljstvo, da je za nami eno lepo popoldne v druženju ob praženem krompirju.

Zapisal:
Brečko Miroslav

Slike: Brečko Miroslav, Diana Južnič

 

Kategorije: Novice

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.