RADLJE OB DRAVI 26.9.2015 062Mestece ob Dravi, kjer bo 16. Svetovni festival praženega krompirja nas je po dveh urah prijetne vožnje sprejelo nadvse prijazno, saj sta nas pričakali dve prijetni vodički. Po kratki predstavitvi mesta smo se odpravili na ogled znamenitosti, ki ga krasijo. 26 nas, dobro razpoloženih udov smo si najprej ogledali lepo obnovljeno 600 let staro Rožno hišo, ki je sicer v privatni lasti, a nas sta lastnik in njegov sin, oba Eda , prijazno sprejela in razkazala z veliko mero okusa opremljeno notranjost, s prelepimi detajli . In ko je starejši Edo zapel eno Koroško narodno , so se nam še srce zasmejala in dobro voljni udi smo bili pripravljeni na Nemški vrtec, ki je imel sto let nazaj bazen za otroke, pa v isti ulici javno kopališče in malo naprej Cerkev Svetega Mihaela, kjer nas je pozdravil podžupan g. Potnik . Malo naprej smo se srečali še z županom mag. Bukovnikom, ki pa nam je veselo pokazal na glavno ulico, ki je malo prislonjena v hrib in bo naše prizorišče drugo leto.

RADLJE OB DRAVI 26.9.2015 026Prvi del ogleda mesta smo zaključili s klicem narave in avtobusnim prevozom na srečanje z zeliščarko Lojzko. Med kratkim peš pohodom nas je s kozarcem ta novega razveselil Jure. Lojzka in članice društva pa so nam že ob prihodu v lično, leseno društveno hiško, dale vetra z zdravilni napitkom, saj je takoj požgal vse grehe, ki smo jih prinesli s seboj. Lojzka je gospa, ki kar žari od energije in navdušenja nad svojimi čudežnimi zdravilnimi rožicami. Sama jih goji, nabira, suši in mnogim lajša tegobe tako ljudem kot živalim. Ob njenem navdušenju nad Kordobenedikto, Ajdo, Kapucinko, čilijem in ingverjem, smo vsi prisotni začutili, daje to to ( v prilogi recepti in za skeptike, stvari na Lojzki in njenih članicah društva res delujejo- so kot rožce). Da o malici po srečanju s Kordobenedikto niti ne govorim. Skuta, smetana, maslo in pašteta z odličnim kruhom in mnogimi zeliščnimi dodatki, da si oblizneš prste – za znoret dobro. Zdaj smo bili šele dobre volje in naš Lpp nas je peljal malo po ovinkih do vodnega parka – bio top, eko, skratka nekaj zelo lepega, posebnega, celo edinstvenega v Evropi.

RADLJE OB DRAVI 26.9.2015 034Vodni park obsega 3000 m2 kopalnih površin, ostalo pa so vodne površine za čiščenje , kjer so posajene rastline. Vodo črpajo iz vrtine, po slapu se zliva v jezero, del vode črpalke potem črpajo v fontane, kjer se skozi peščen filter znova s črpalko in po slapu ter toboganu vrne v jezero. Čisto enostavno, voda nenehno kroži, se filtrira in vrača nazaj. Kopališče po standardu lahko sprejme naenkrat 479 obiskovalcev in v vodi jih je lahko 96 naenkrat, ampak le kdo bi jih štel. Imajo tudi čofotalnik za najmlajše, teraso za žejne in luštno travico za počitka potrebne. Ogledali smo si tudi Glamping – lesene šotore in se seznanili z načrti od hotela do večjega kampa. Zatorej čim prej obiščite ta prelepi mirni vodni park – dokler se na obrobju parka Natura 2000 še lahko naužijete miru in čiste narave.

Po kratki vožnji smo se sprehodili skozi park redkih dreves, ogledali začetek poti na Kalvarijo , opravili pogled proti nekoč ženskem samostanu z najstarejšo lekarno pri nas in se odpravili še v muzej v lepo obnovljeno in vzdrževano vilo, kjer so mene najbolj navdušile stare igračke. Po kratkem sprehodu je sledila še večerja v Bajti in vožnja proti domu.

Dan je bil za nas izletniške ude zapolnjen do zadnje minute, poln novosti in lepih ogledov, zato bi se rada v imenu vseh zahvalila Bojanu H. za odličen izbor ogledov in vodenje, vodički Sari in sodelavki, ki imata resnično radi svoj kraj in veliko o njem vesta, vsem udom, ki so bili dobre volje in naredili izlet naš in prijeten, meščanom Radelj ob Dravi, da lepo skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, razvijajo nove projekte in da imajo električni brezplačni avto za prevoz pomoči potrebnih meščanov in onemu tam zgoraj, da nas je lepo pustil suhe.

Ker vem, da se vsi niste mogli udeležiti našega izleta, vam pa želim zdravja v prihajajočem času si ga lahko okrepite s preizkušenimi recepti zeliščarke Lojzke:

 1. Za žile – če te bolijo noge:
  1 l vode + 3 jušne žlice pravega kakava v prahu + 1 čajna žlička čilija = zavreš, premešaš, ko ohladiš , da lahko daš noter prst lahko dodaš 2 jušni žlici medu ( po želji).
  Piješ vsak drugi dan – en teden , če je akutno podaljšaš še en teden . Baje je dobro za pit in zelo pomaga.
 2. Za čiščenje organizma – kandida, rezistentne bakterije:
  1 l jabolčnega kisa + 20 cvetov kapucinke (lahko del tudi listi) = 10 dni pustiš, nato odcediš in uporabljaš kis kot običajno za preventivo oz. vsako jutro žličko kisa in žličko meda za krepitev imunskega sistema.
 3. Ko slutiš, da prihaja gripa:
  1 korenina ingverja olupiš (olupke ne zavržeš, ampak posušiš) in naribaš + 6 svežih listov žajblja = prevreš, ko se ohladi, da daš noter prst dodaš ogromno limone in med – vsako uro vzameš 1čajno žličko ( po treh dneh si kot nov in pa, pa gripa).
  Če vas rado zebe v noge posušen olupek ingverja dajte v toplo vodo in v njej namakajte mrzle noge, zagotovo zaleže.
 4. Za dolgo življenje in zdravo seveda, pijte oz. jejte najboljši, največji antioksidant kar jih je poznanih. To je ARONIJA 5-8 jagod na dan, ali »štamperle soka«.
 5. Za želodec, jetra, slinovko, žolč –ko boli, ko ti je slabo, ko poješ nekaj slabega.
  Malo kordebenedikte, rmana, ognjiča in melise – skuhaš čaj in to popiješ.

Tako dragi moji ob upoštevanju dobrih nasvetov zeliščarke Lojzke vas zdrave in dobre volje pričakujem na naslednjih akcijah društva.

Zapisala po spominu ud 1465 Dina

Za ogled slikovne predstavitve naše udinje Dine kliknite na spodnjo povezavo:
https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/20150926RadljeObDravi?authkey=Gv1sRgCP6Qse-vqsTkuAE

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.