Dragi udje,

na povabilo naših kolegov iz področja, kjer uspeva najbolj kvaliteten krompir v Sloveniji (Bloke), smo prejeli povabilo na pohod po Krpanovi poti. Berite spodaj.
To je lahko tudi pohod naše planinske sekcije, vendar v lastni režiji.

—————————-

Pohod bo v nedeljo, 28. 4. 2019 s pričetkom od 8. do 10. ure. Začetek in zaključek pohoda bo pri Bloškem jezeru na Volčjem.
Pohod je v osnovni različici dolg 19 kilometrov. V podaljšani varianti s povirjem Iške pa 23
kilometrov.
Pot je zložna in primerna za vsakogar. Večina pohodnikov jo zmore v štirih do šestih urah. Pot nas vodi mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine. Na cilju na Bloškem jezeru vas bo čakal topli obrok tradicionalne bloške kulinarike.
• Pohod ni tekmovalen.
• Vsak udeleženec bo ob prijavi dobil brezplačno zemljevid z označenimi znamenitostmi ob poti. Tako si boste lahko ogledali nizko barje Bloščice, ki je posebnost slovenskih mokrišč. V Ravniku si boste ogledali cerkev sv. Roka, ki je bila med vojno uničena.
Pri obnovi so se vzorovali po cerkvi v ruševinah v Berlinu. V Ravniku je posebnost tudi brbotajoči vodnjak. V Zavrhu si boste ogledali spomenik bloškemu volu saj je znano, da so bili Bločani odlični rejci in prekupčevalci z voli. Pri sv. Urhu si boste ogledali ostaline gradu – tabor Nadlišek.
Malo dalje pa ostaline Fajglove domačije, kjer je bil Martin Krpan doma in tudi mežnar pri prej omenjeni cerkvi. Le malo dalje so ruševine gradu Pajkovo kjer je bil Krpan zaposlen kot “mirkač”;
kot pravi ljudsko izročilo. Vas Zales se ponaša s sto petdeset let staro “pajštabo” – sušilnico sadja.
V Grabnu pa boste lahko opazovali krepko čez sto let star mlin, ki še vedno melje. In še marsikaj drugega.

Vsak udeleženec bo ob prijavi dobil posebno darilo organizatorja.
Ob poti bosta dve okrepčevalnici z domačim prigrizkom in napitki. Na koncu pohoda boste dobili topel obrok tradicionalne bloške kulinarike. Izbirali boste lahko med več meniji.
• Prijavite se lahko na dan pohoda na Bloškem jezeru od sedme ure dalje.
• Prijavnina znaša 15 € za odrasle osebe in 5 € za otroke do 15. leta starosti.
• Organizator bo prijave zaključil pri 1500 pohodnikih.
• Večje organizirane skupine prosimo, da se predhodno najavijo.
Vse morebitne spremembe zaradi vremena ali podobno bodo objavljene na www.bloke.si.
Informacije: www.bloke.si • tic.bloke@gmail.com • 031 326 158 (Matej Pakiž)

Kategorije: PohodiVabila