Nekaj udov se je dne 21.4.2018 udeležilo praznovanja okrogle obletnice naših zvestih spremljevalcev na vsakoletnih svetovnih festivalih praženega krompirja in drugih naših dogodkov in sicer 20.obletnice lesenih rogistov.

Po opisih v Valvasorjevi knjigi Slava vojvodine Kranjske je ustanovitelj in vodja skupine gospod Setničar Jože izdelal prve lesene roge. Pred dvajsetimi leti na ta dan so prvič nastopili na oder z lesenimi rogi in zaigrali nekaj izposojenih lovskih koračnic. Pričel je izdelovati lesene roge in doslej jih je naredil več kot 250 in jih tudi uglasil. Izdelani so iz vej smrek, vrhov raznih dreves ter seveda raznih oblik in velikosti. Številni rogi njegove izdelave so razstavljeni po Evropi in Ameriki in etno glasbenem muzeju Slovenije.

Že pred začetkom je bilo pred domom slavnostno, ogledali smo si lahko številne razstavljene lesene roge. Praznovanje je potekalo v kulturnem domu v Kresnicah, s slavnostnim več kot eno uro trajajočim koncertom smo lahko uživali v številnih znanih skladbah domače glasbe in godb na pihala.

Leseni rogisti so bili gostje na številnih prireditvah po Evropi in Ameriki, na povabilo društva DPK pa načrtujejo tudi nastop na 18. svetovnem festivalu praženega krompirja, kot samostojne jedi, v Doberdobu septembra letos.
Dobrodošli naši prijatelji leseni rogisti na naših festivalih in še veliko let nastopanja Vam želimo “udje” DPK.

Zapisal: Brečko Miroslav