V sodelovanju s podjetjem SEMENARNA LJUBLJANA d.o.o smo pripravili dogodek ocenjevanja vrst krompirja, najboljšega za pripravo praženega krompirja.

Semenarna Ljubljana je pripravila 7 (sedem) vrst, svoje gostoljublje pri pripravi tega dogodka pa so nam ponudili v Gostišču »NA VASI« v Novem mestu. Udi smo popolnoma zaupali osebju gostilne pod vodstvom Leopolda Vrhovskega, da bodo pripravili prav vse vrste krompirja pod polnoma enakimi pogoji in enakimi sestavinami. Ker pa ne gre brez nadzora sta pripravo budno spremljala »izprašana pražilca« DPK-ja Tomaž Jeraj in Brane Župančič. Na mizi so bile lepo razporejen skodelice, lično označene z lesenim podstavkom in kuhalnico s številko, za kar je poskrbel, kdo drug kot naš pražilec Lojz iz Mokronoga. Pred žirijo ki jo je sestavljalo kakšnih 25 udov našega društva, dva predstavnika Semenarne in nekaj novinarjev so prihajale pripravljene posamezne sorte. In smo začeli počasi z 1 in do 7; kako izgleda surov krompir, pa kuhan krompir, pa kako izgleda spražen, pa kako diši in seveda kako okusna je posamezna sorta. Vmes pa malo medsebojnega dogovarjanja, pa spet kako diši in ali ima tale res dober okus ali je bil morda prejšnji boljši, vse to pa z ocenjevalnimi listi v rokah in končno….naš računalničar Brane je zbral vse ocenjevalne liste ter računal in preračunaval. Sledila je razglasitev: najboljša sorta za pripravo praženega krompirja ki ga trži Semenarna Ljubljana je sorta »NATASCHA«. Tik za petami je bila sorta »7 for 7« in še malo zadaj sorta »RED LADY«. Naloga žirije je bila tako opravljena. Osebje gostišča pa je smatralo, da nam kljub nazivu da smo Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi in da smo pojedli dovolj praženega krompirja, pripada še »malo izvrstne mesne priloge. Vso hrano pa smo dobro redčili s pijačo ki se najbolj poda k praženemu krompirju, naši kultni pijači, Cvičkom.

Z dobro napolnjenimi želodčki smo se po prijetnem druženju odpravili proti domu,za nami je bilo prijetno fabruarsko popoldne.

Zapisala :
Helena Dovč