browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

POROČILO S SPOMINSKEGA IZLETA Velike Lašče – Mala Slevica 2002/2017 (18.11.2017)

Posted by on 29/01/2018

Pisalo se je leto 2002 in udi Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi so prvič zorali njivo na Mali Slevici in posadili krompir in pisala se je sobota 18.11.2017 ko smo ponovno obiskali »kraj srečnega imena«.

Za oba dogodka in še kakšnega vmes pa je »kriva« vrla udinja Slava Petrič. Njenemu ponovne-mu povabilu se je odzvalo 22 udov društva in preživeli smo nepozaben dan, dan prijetnega druženja, poln zgodovine, ljudskega izročila, pesmi in seveda dobre hrane. Že sprejem pri njenem »čebelnjačku« je bil obsijan s soncem, saj nas je njena sestra Franja poz-dravila s »krompirjevim sončkom« in pri takem pozdravu je moralo, pa čeprav samo za hip posi-jati tudi pravo sonce. Po ogledu muzejske hišice, polne etnografskih predmetov je sledila pogosti-tev v drugi, prav tako čudoviti hiški, ki je občasno tudi Slavin drugi dom. Po »mastnem in slastnem« okrepčilu smo se podali v središče kulturnega doganja v Velikih Laščah, v Lestikov dom. Tukaj nas je pričakalo veliko presenečenje, mladi študent glasbe Bine nam je ob spremljavi pianistke zapel Ave Mario in ljudsko pesem »Rožmarin«. Po glasbenem dogodku je Slava izčrpno opisala poti dveh najslavnejših mož tega okoliša Josipa Stritarja in Frana Levstika, dodala še nekaj iz njunih del, pa seveda tudi zapela, bilo je čudovito, nepozabno in prav nič dolgočasno. Polni spominov in »kulturne hrane« smo se odpravili v »Gostilno Kropec«, prav isto, ki je takrat, pred petnajstimi leti poskrbela za »utrujene krompirjevce«. Tudi tokrat se niso izneverili, poleg praženega krompirja so poskrbeli še za odlične priloge in pijačo, ki se najbolj prilega k praženemu.  Za dobro voljo pa sta ponovno poskrbeli Slava in Franja, ki se jima je pridružil še njun brat. Prikazali sta nam izdelavo »klinčkov« kot se po njihovo reče zobotrebcem, sevada pa ni šlo brez njunega ubranega petja, ki smo se mu pridružili vsi prisotni. S svojim obiskom pa nas je počastil in presenetil še Jure Robežnik.

Druženju kar ni bilo videti konca, pozno popoldne se je vesela družba le odpravila proti megleni Ljubljani.

Zapisala :
Helena Dovč

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *