Dobro razpoložena druščina 32 udinj in udov, opremljena s protivetrno in drugo zaščito, se je v soboto, 24. februarja 2018, odpravila v kraj, ki bo gostil 18. Svetovni festival praženega krompirja, DOBERDOB, slovenski kraj na italijanskem delu Krasa.

Na avtobusu, ki ga je vozil izkušeni voznik Beno, je predsednik Stane opisal potek poti, Miro pa je prebral zgodovino in znamenitosti kraja. Sledila je tekoča »protiprehladna zaščita«, in po precej vetrovni poti smo se najprej ustavili v Vipavskem Križu, kjer sta nas pričakala vodnik Ljubo iz Ajdovščine in prava vipavska burja.
Popeljal nas je skozi, za današnje čase prav majhen kraj, ki pa mu je cesar Ferdinand že davnega leta 1532 podelil mestne pravice in je bilo menda takrat najmanjše mesto v vsem cesarstvu. Vetrovno vreme je razgnalo oblake in nam nudilo čudovite razglede po vsej Vipavski dolini, pa tudi o kraju samem smo izvedeli marsikaj zanimivega. Kje smo končali sprehod? Ja, le kje drug-je kot v vinski kleti, kot se za Vipavsko dolino spodobi.
Pot smo nadaljevali preko meje v Doberdob, kjer nas je pričakal predsednik organizacijskega odbora za izvedbo 18. FPK Andrej Ferfolja. Pokazal nam je lokacijo, kjer bo festival potekal, in nam okvirno predstavil, kje bodo postavljene stojnice in kje bodo parkirišča za udeležence in avtobuse ter vso potrebno infrastrukturo za to prireditev. V središču prizorišča je postavljen spomenik slovenskim žrtvam. na katerem je izpisan nam tako znani verz: » Oj, Doberdob, oj Doberdob, slovenskih fantov grob«.
Da je Doberdob res slovenski kraj na italijanskem delu Krasa, smo se prepričali, ko nas je Andrej peljal skozi naselje in so se naši pogledi ustavili na doprsnem kipu Prežihovega Voranca pred njihovo osnovno šolo, ki nosi njegovo ime. Doberdob smo zapustili ob spremstvu Andreja, ki nas je mimo Doberdobskega jezera popeljal do domačije »Drejc«, kjer so nam kjer so nam pod njegovo taktirko pripravili odlično »kočerjo«.

Dobro razpoložena družba udinj in udov se je počasi odpravila proti domu. Nekateri smo na poti nazaj celo malo zadremali. Verjetno je bilo »krivo« pomladansko sonce z rahlo burjico.

Fotke sledijo …….

Zapisala:
Helena Dovč

 


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.