Sonce je bilo tisto, ki je zaznamovalo Štefanov pohod od Temenice mimo Primskovega do Čateža, čeprav so bili vremenarji drugačnega mnenja v napovedih.

 

   V Temenici so se zbrali organizatorji Štefanovega pohoda – Vinogradniško društvo Čatež, kar počno že vrsto let. Pridružilo se nas je še sedem članov Društva praženega krompirja in strumno smo zakorakali v s soncem obsijano dolenjsko gričevje, ki nas je peljalo preko Debelega hriba, Primskovega, Zaplaza do Čateža, kjer nas je čakala polna ponev praženega krompirja, ki ga je za to priliko spražil naš vrli ud Bojan.

 

   Neumorni in zelo izvirni organizatorji, ki vrsto lep povezujejo celotno svoje vinogradniško območje z različnimi pohodi in druženji so lahko za vzgled marsikomu na tem planetu. Vsi za enega in eden za vse kar izžareva iz oči posameznikov, ki jim to pomeni nekaj več, kot le pohod.

 

   Komaj smo zakorakali na pot, že nam je bila na pot  postavljena odprta zidanica, kjer smo se okrepčali, dolili novega olja za naše »mašine« in pot nadaljevali do naslednjega postanka ob zidanici, ki pa so bile z vsakim korakom bolj na gosto posejane ob poti. Kar tekmovali so med seboj, kdo se bo bolje odrezal.

 

   Med potjo v Veliki Loki v Lovski koči so nam pripravili organizatorji slastne pečenice z zeljem, kar nam je dalo moči, da smo lahko v nadaljevanju brezskrbno poskušali letošnje vinogradniške pridelke.

 

   Ko smo po petih urah ugledali pred seboj naš cilj Čatež, smo se povzpeli še do cerkvice na Zaplazu, kjer smo si dodatno ogledali jaslice, ki so res izvirno zasnovane in so atrakcija na tem koncu v tem božično novoletnem času.

 

   Vonj po praženem nas je že zaobjel na vrhu Čateža, saj je vonj preplavil ves kraj in kmalu smo bil pri naših mojstrih praženja: Bojanu in njegovem pomočniku Franciju, ki sta že nestrpno pričakovala pohodnike. S praženim smo proslavili in zaključili izredno lep pohod, ki je minil v izjemni razgledih po dolenski gričih in tudi dlje. Celo Snežnik smo odkrili v daljavi in bližnji s snegom pobeljen Kum je bil ves čas odprt za poglede.

 

   Vse skupaj pa smo za poobedek zaključili v zidanici pri Jožetu (organizatorju pohoda), kjer smo si ogledali tudi prvovrstno zidanico, ki je zgrajena še na star način kletarjenja v hrastovih sodih – seveda poleg novega, ki je izdelan na moderen način. Zahvalili smo se tako njemu, kot njegovi ženi Nevenki za gostoljubje in se skupaj zazrli v dogodke, ki bodo sledili v naslednjem letu.

 

   DPK smo na pohodu zastopali: Bernarda, Milena, Tatjana, Bojan, Franci (2x) in Ljubo. V Čatežu se nam je pri praženju priključil še JanezB in popestril številko udeležencev pohoda.

 

   Hodili (s postanki seveda) smo pet ur in pol ter na poti naredili skupne višinske razlike 550 m.

 

 

Zapisal: Franci Turk
Ljubljana, 27. 12. 2014
Za ogled kratkega filmčka klikni na:   https://www.youtube.com/watch?v=2SfREx7Vvao

 

Za ogled slikovnega albuma  klikni na spodnjo povezavo: https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/StefanovPohod26122014?authkey=Gv1sRgCJim4eGd77nXzAE

 


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.