Zadnje krompirjevo druženje v iztekajočem letu se je zgodilo na Štefanovem pohodu od Temenice preko Debelega hriba, Primskovega do Čateža pod Zaplazom v družbi vinogradnikov Čateža in ljubiteljev hoje tega kraja.

Kar 16 udov društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi se je udeležilo tega druženja. Lepa vremenska napoved nas je zvabila iz udomačenih kavčev in nalsonjačev in nam ponudilo to, kar rabimo v tem času novoletnih praznikov še najbolj potrebujemo.

Zbrali smo se v Temenici. Najprej smo se lotili precej izpostavljenega hriba preko vinograda, kjer nas je na vrhu le-tega čakal prigrizek in »prilivek« za lažji korak naprej. Veliko zidanic je med potjo odpiralo svoja vrata in s »poličkom cvička« so nas ustavljali in dajali »mokre korajže«. Škoda je bila le v tem, da je tega bilo skoraj preveč.

Sonce se je uprlo v nas, nas ogrelo in pognalo toliko krvi po telesu, da je bil pohod veliko lažji in bolj zanimiv. Izjemno lepi razgledi so se pojavljali pred našimi očmi. V daljavi smo videli celo silhueto Triglava na zahodu in celo Snežnik na našem jugu. Po dolinicah pod nami pa so rahle meglice zakrivale poglede in jih napravile veliko bolj mamljive in skrivnostne.

Prav prilegel se je nekje na sredini poti (Koča Lovskega društva Primskovo) divjačinski golaž, ki je že s svojim vonjem vabil do nje, okus pa je kakovost le-tega le potrdil.

Kolona pohodnikov se je razširila v dolgo vrsto in zanimivo je bilo gledati prihajajoče na koncu poti, saj je bila razlika prihoda prvega in zadnjega kar debelo uro razlike na štiri ure dolgi poti!

Naš vrli ud in podpredsednik Bojan je s Francijevo pomočjo ob Domu Turističnega in vinogradniškega društva Čatež pod Zaplazom na cilju poti pripravil prijetno presenečenje za vse člane Štefanovega pohoda s slastnim posladkom praženega krompirja, ki je dnevu dodal piko na i.

Prijetno utrujeni od hoje in ponudbe ob poti smo kar popadali na tla ob Domu, si privoščili kupico praženega s prilogo klobase. Nekateri so celo rahlo zadremali in si dali duška, saj je ta pohod in domačini z njim »okolju« zelo prijazno srečanje. Vesel sem, da so nas domačini tako-rekoč sprejeli medse kot svoje lastne člane in tudi mi smo se med njimi počutili prav domače.

Zagotovo je bila misel vsakogar iz med nas ob razhodu, da se bomo še večkrat srečali in skupaj doživeli skrivnosti, ki jih ponujajo pohodi z družbo, ki nam je pisana na kožo!

Zapisal:

Franci Turk

Predsednik pohodno planinske sekcije DPK

Ljubljana, 26. 12. 2016

Kategorije: NovicePohodi

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.