Za nami je še en prijeten društveni izlet s prijaznim medsebojnim  druženjem in uspešno promocijo praženega krompirja. » V Alzacijo s firmo Prigo«, z udobnim kombijem,  se je odpravilo nas devet, ki nas vidite na fotografijah. Ekspedicijo je vodil Stane, vozil pa nas je Bojan, sanjski ženski, to je zadolženi za postrežbo s hrano in pijačo, da ne bo pomote, sva bili midve s Sašo.  Skupaj smo preživeli skoraj pet dni, imeli smo se zelo luštno med seboj in z drugimi, posebej še s prebivalci vasi Saint Amarina in slovenskim pevcem Urošem Peričem ter njegovo ekipo. Naš končni cilj je bila ta, malo večja vas pod francoskimi Vogezi, južno od Strasbourga, kjer se je tako v soboto znašlo na kupu kar sedemnajst Slovencev. Tam imajo tudi ene vrste »krompirjevo društvo« (t.j. zanesenjake), ki enkrat letno organizirajo »svetovni festival jazza« na katerem nastopajo znani in odlični interpreti,  iz celega sveta. Letos je bil njihov osrednji sobotni  gost  Uroš Perič, Celjan, ki odlično izvaja pesmi  Raya Charlesa. Dvorana mu je po koncertu dolgo in bučno ploskala stoje. Tudi koncert en večer prej ni bil od muh, super diksi in sama znana muzika z odličnimi izvajalci.

Po poti tja grede smo si ogledali center Augsburga z mestno hišo, center Strasbourga s katedralo, ter bolj temeljito,  prekrasno manjše alzaško mesto Colmar.

Na cilju smo bili nastanjeni v hotelčku z zelo prijaznimi lastniki, pri katerih smo tudi skuhali krompir ter se pripravili na sobotno promocijo praženega. Ženske smo bile nekoliko zaskrbljene  glede količine hrane, saj je Maurice, glavni organizator festivala, dal večkratni razglas na lokalni radio, poleg tega pa tudi zapisal v brošuri festivala, da bo« krompirjevo društvo iz Ljubljane ponudilo slovenske kulinarične specialitete vsem udeležencem festivala«. Pa se je vse srečno izteklo, dve uri pred koncertom je bilo jedcev  ravno prav da so navdušeni zmazali ponev odličnega praženega, ki ga je pripravil vrli ud Bojan. Pražili smo sorto Red fantasy, ki je letos na pokušini zasedla prvo mesto, zraven pa ponudili Podobikovo kranjsko, ki je letos dobila zlato medaljo in postregli odličen cviček, ki je bil dopolnjevan tudi z njihovim belim vinom, ki je seveda tudi odlično. Skratka, domačini so bili nad nami navdušeni, večkrat smo bili omenjeni in pozdravljeni tudi z odra in bilo je res super. Povabili so nas že za naslednje leto in  napovedali  tudi svoj obisk v Sloveniji.

Po koncertu smo s hrano in pijačo pocrkljali  še  naše glasbenike, z Urošem na čelu. Mladi  imajo očitno radi pražen krompir, kranjsko klobaso in cviček, ni še vse izgubljeno!

Zapisala: Slavi Menard

 

Do slikovnega albuma dostopiš kot vedno s klikom na spodnjo povezavo:

https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/EKSKURZIJAVALZACIJO2327102013?authkey=Gv1sRgCJXP7brrx8-cAg


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.