Monošter je že v petek okoli poldneva začel doživljati festivalsko vzdušje. Komunalni delavci so iz Murske Sobote pripeljali 45 stojnic in so jih lepo enakomerno razporedili v obliki trikotnika v parku pred cerkvijo.
Organizacijski odbor je z ostrim očesom ocenil, da so stojnice dobro postavljene, da je šotor v katerem bo potekala otvoritev Festivala in predaja festivalske zastave organizatorju naslednjega festivala prirejena po naših željah.
OO je še enkrat preletel ves scenarij festivala, razporedil pražilske ekipe vsako na svojo stojnico- biti blizu vode ali elektrike itd…itd…. z eno besedo petdeset stojnic – petdeset ekip in tristooseminštirideset želja.

V soboto 7. kimavca so se prve pražilske ekipe pojavile na prizorišču že pred osmo uro zjutraj in kmalu po deveti uri je vse prizorišče kar vrelo in vrvelo od priprav in postavljanja ter prirejanja stojnic za Festival. Nekatere ekipe, so sicer na poti na Madžarsko malo izgubile smer potovanja in so si nehote privoščile malo križarjenja po Prekmurju in po Madžarski, ampak vsemu navkljub so bile vse stojnice pravočasno zasedene in pripravljene.
Planinsko društvo Lisca iz Sevnice je pa na poti iz Sevnice v Monošter organiziralo planinski pohod na Tromejnik – SLO – A – HU. Ob 5. uri zjutraj so krenili iz Sevnice, se tri ure vzpenjali z vasi Trdkova na Tromejnik in nato vsi sveži in čili prispeli še v Monošter. Čestitamo!

45 pražilskih ekip se je razporedilo na stojnice in če računamo, da je vsaka ekipa spražila v povprečju najmanj 30 kg krompirja, se je v soboto 7.9.2013 v Monoštru spražilo reci in piši nekaj več kot tono krompirja. Seveda je imela vsaka ekipa svoj lasten recept praženega krompirja, poleg tega pa seveda specialitete in posebnosti iz svojega okoliša. Tako so na primer naši udi iz Lipe izumili in predstavili LIPIŠKI RAŽNJIČ: krompirjev gomolj navrtajo in narežejo na špiralo s posebnim mini strojčkom, razrezanega nabodejo na leseno paličico, raztegnejo in spražijo v olju. S to veščino se je seznanila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu gospa Tina Komel. Treba je priznati, da ji je kar odlično uspelo.
Eno najštevilčnejših ekip je imela Gostilna Tušek iz Kočevja, ki je pripeljala s seboj virtuoza na čudnem vzvratnem kolesu in celo “pravega” kočevskega medveda.

Obiskovalcev se je na prizorišču kar trlo, neuko oko bi presodilo nekje med 3 in 4 tisoč gostov, tako Slovencev kot domačinov. Na glavnem parkirišču smo prešteli 21 avtobusov iz Slovenje, kombijev in minibusov sploh nismo niti šteli.

Splošni vtis je bil, da je 13.Festival praženega krompirja popolnoma uspel, seveda ne nazadnje tudi zaradi zelo lepega vremena in ne preveč vročega sonca, tako, da smo oz. so bili vsi zadovoljni.

Festival smo otvorili opoldne najprej s fanfarami Lesenih rogistov, s pozdravnimi govori predsednika združenja Porabskih Slovencev Jožeta Hirnöka, predsednice DPK Evgenije Lazarini, župana Monoštra in drugih.
Po intonirani himni Praženemu krompirju je ob 12.30 uri tradicionalni topovski strel označil začetek delitve praženega krompirja in v dobrih 15 minutah so bile prve ponve že postrgane, začele so se priprave za praženje druge ponve itd…itd….

Ob zaključku festivala so udi DPK sneli festivalsko zastavo, jo zloženo predali Jožetu Hirnöku, on jo je vrnil predsednici DPK, ta pa jo je predala organizatorju naslednjega festivala, podžupanu Gorenje vasi, kjer bo na Tavčerjevini na Visokem naslednji 14. Svetovni festival.

Tukaj izkoriščamo priložnost in se najlepše zahvaljujemo vsem udeležencem 13. Svetovnega festivala praženega krompirja, tako organizatorjem iz Ljubljane, izvajalcem in prijateljem zamejskim Slovencem v Porabju, županstvu iz Monoštra, ter v prvi vrsti vsem pražilskim ekipam, ki so Festivalu vlile dušo in karakter –

NAJLEPŠA HVALA VSEM!

V kratkem času smo uspeli zbrati samo nekaj medijskih odmevov – klikni na spodnje povezave:

http://www.p-inf.si/aktualno/pomurje/monoster-porabski-dan-in-svetovni-festival-prazene/

http://rivacic.blogspot.com/2013/09/tromejnik-in-monoster-7-9-2013.html
http://www.youtube.com/watch?v=o7bQ7z78tKY

http://novice.at/2013/09/06/za-domovino-s-prazenim-krompirjem-naprej/

http://www.lokalno.si/2013/09/10/102780/zgodba/FOTO_Posavci_in_Dolenjci_prazili_krompir_na_Madzarskem/

http://posavje.info/panorama/posavci-in-dolenjci-tudi-letos-stevilni-na-festivalu-na-madzarskem.html

..        ..       ..

Takoj naslednji dan, v nedeljo 8. kimavca smo iz Monoštra skočili še v Bilčovs na avstrijskem Koroškem. V spomin na 11. Svetovni festival imajo v Bilčovsu vsako jesen vaški praznik pod naslovom Praznik krompirja – Kartoffelfest. V centru vasi pred cerkvijo postavijo središče dogajanja in kombinirajo kulinarično ponudbo s kulturnim programom. Tudi DPK je vsako leto na tem prazniku prisoten. Letos je pražilec Tomaž podkuril pod ta veliko ponvijo in razdelil nekje okrog 120 porcij praženega.

Zapisal, poslikal in na spletno stran postavil
JanezB

Za ogled slikovnega albuma klikni na spodnjo povezavo:

https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/13SvetovniFestivalPrazenegaKrompirjaMonoster792013?authkey=Gv1sRgCPvJktC18sCv6gE


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.