Že večer zadnjega petka v avgustu ni obetal dobrih vremenskih prilik. Ko smo v soboto, prvega septembra, na dan 12. SFPK zgodaj zjutraj prišli na mariborski Trg Leona Štuklja nas je pričakalo deževno prizorišče festivala. Vse to pa pogumnih in dobrovoljnih pražilcev sploh ni motilo in veseli živ-žav je pričal, da se krompirjevci ne damo. Vseh čez 60 stojnic je bilo hitro pripravljenih, oprema postavljena pod improvizirane strehe in nadstreške, na veliko se je lupilo krompir, rezalo čebulo, dekoriralo stojnice in pripravljalo vse potrebno za prihod obiskovalcev.
Ko so se prostori med stojnicami že začeli polniti z odprtimi dežniki, pelerinami in podobnimi zaščitnimi sredstvi pred mokroto se je kmalu po 10 uri že zališala glasba z odra in vreme je bilo premagano. Tako obiskovalci kot pražilci in vsi nastopajoči smo si bili edini : Vreme nam festivala ne bo krojilo, ugnali ga bomo! Čebula je že cvrčala na vroči masti, kajti ob 12,30 uri po strelu iz topa je treba praženega že postreči obiskovalcem, ki bodo primerjali kdo ima najboljši recept.
Ob 12. uri sta mariborski podžupan mag. Tomaž Kancler in predsednica Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Evgenija Lazarini s kratkima nagovoroma odprla 12. Svetovni festival praženega krompirja. Pod dirigentskim vodstvom mojstra Mojmira Sepeta je pevski zbor Mavrica z Vrhnike ob spremljavi pihalne godbe Pošte zapel Himno praženemu krompirju in po fanfarah Lesenih rogistov je strel iz topa naznanil začetek degustacije praženega krompirja. Noben dež, nobeni občasni močni nalivi, nobena luža itd… ni preprečila veselega razpoloženja, pa čeprav je komu kdaj pa kdaj kakšna kaplja dežja spolzela za ovratnik. Prav prijetno je bilo videti kako je večtisočglava množica iz festivalskih lončenih posodic degustirala praženega in komentirala različne okuse in načine priprave. Seveda je prve “peke” tako rekoč takoj zmanjkalo, že se je pripravljala druga ponev in kmalu nato še tretja po drugačnem receptu in spet je bilo treba degustirati. Vse je delalo s polno paro, tako pražilci, lupilci, rezalci čebule, točilni “jurčki” kot dekleta na INFO STOJNICAH, ki so komaj zmogla sproti napolniti vrečke s festivalskimi skodelicami in lesenimi žličkami.
Ob 15. uri so DPK-jevi pražilci v paradnih uniformah z droga spustili festivalsko zastavo, se mag. Kaclerju zahvalili za odlično prireditev in mu izročili zastavo, katero je vrnil gospe Lazarini, ta pa jo je predala županu Monoštra, prireditelju naslednjega 13. Svetovnega festivala.
Po razpoloženju in dobri volji obiskovalcev smo lahko sklepali, da je 12. SFPK kljub “nevihtnemu” vremenu dobro uspel. Posebno pohvalo in zahvalo pa zaslužijo srčni in dobrovoljni pražilci, kateri so vedno srce in duša naših festivalov.
Letos smo gostovali v Mariboru, naslednje leto pa dobrodošli v Monoštru pri slovenski manjšini na Madžarskem.

Za ogled slikovnega albuma klikni na spodnji povezovalni link: https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/12SvetovniFestivalPrazenegaKrompirja?authkey=Gv1sRgCOzNud-R0pybbg#

 

Takole pa so o nas poročalii mediji :

http://www.lokalno.si/2012/09/03/84410/zgodba/Tudi_letos_dober_posavski_prazen_krompir_tokrat_v_Mariboru/


http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/krompir-na-vse-nacine-samo-da-je-prazen.html

http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2012/09/maribor_zadisal_po_restanem_krompirju.aspx

http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/foto-ljubitelji-prazenega-krompirja-kljub-dezju-okupirali-maribor.html

http://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/foto-video-recept-za-najboljsi-prazen-krompir-cebula-krompir-in-kancek-domisljije/290566

http://www.sta.si/vest.php?id=1795132

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2012090305821791

 

 

Na strežnik postavil JanezB

Slike IgorC in JanezB


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder