Krompirju se dan danes v sodobni družbi godi zelo velika krivica. Pomislite samo, kaj vse delamo s kromipirjem? Lupimo ga, pražimo, kuhamo, zapiramo ga v kleti, kamor nikoli ne posije svetloba in se na najbolj nizkotne načine izživljamo nad njim. Mar ni to nečloveško?


Krompir sodi k štirim najpomembnejših hranilnim rastlinam, večja je le uporaba pšenice, riža in morda koruze. V Andih so ga Indijanci gojili že pred 2500 leti, v Evropo pa so ga prinesli Španci v 16. stoletju. Vendar se dolgo ni udomačil. Kmetje so se ga branili (morda zato, ker so jedli strupene krompirjeve plodove). Cesarica Marija Terezija pa je poleg vsem neljube šole, v 18. stoletju uvedla tudi obvezno sajenje krompirja. Je pa tako krompir postal ena od najpomembnejših poljščin. Leta 1845 je glivična bolezen uničila polovico krompirjevega pridelka v deželi »krompirjevcev« – Irskem (morda sodimo h k njim tudi Slovenci). Lakota je pobrala več stotisoč ljudi, milijon pa se jih je izselilo v Ameriko. Nemčija pa si je s krompirjem pomagala na čisto drugačen način. Med prvo in drugo svetovno vojno pa je Nemčija krompir uporabila popolnoma drugače: z krompirjem se je branila svoje zavezniške blokade. Kar ni vsela vojna, je pa po vojni hotel vzeti koloradski hrošč, ki je prišel iz Amerike, vendar pa ga kmetje s sodobnimi zatiralci zadovoljivo kontrolirajo. Po vsem tem lahko z lahka rečemo, da bi bil svet brez krompirja danes videti drugačen.

Sorte krompirja, ki jih pridelujemo v Sloveniji od leta 1995 dalje, so:

  • Zgodnje sorte krompirja z rumenim mesom: Riviera, Adora, Vesna, Primula, Arinda,
  • Zgodnje sorte krompirja z belim mesom: Kresnik, Jana, Marisbard, Ulster sceptre,
  • Pozne sorte krompirja z rumenim mesom: Sante,
  • Pozne sorte krompirja z belim mesom: Bright, Carlingford, Romano, Pšata, Bistra, Cvetnik.

Krompir se je tako široko uveljavil v prehrani, ker ima lastnosti, ki jo druga hrana nima. Raste skoraj povsod, gojimo ga z lahkoto, pridelek je velik, je poceni, nasiten, v kulinariki pa vsesplošno uporaben. Zlepa se ga ne naveličamo.


Pred vrati so predsedniške volitve, in prav bi bilo da bi si kakšna interesna ali politična organizacija prizadevala tudi, da bi zaščitila pravice krompirja.


Avtor “se išče”

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder