Društvo za priznanje praženega krompirja kot somostjne jedi letos praznuje srebrni jubilej, torej 25. letnico svojega delovanja. Letos organiziramo tudi že 25. Svetovni festival praženega krompirja, ki bo letos na prvo soboto v mesecu septembru (kot je običaj), to je 6.9.2025 s pričetkom ob 12 uri.

Kot vsako leto se bo festival začel z dvigovanjem prapora, himno društva in ostalimi uvodnimi aktivnostmi. Takoj, ko bo festival uradno “odprt”, bodo lahko obiskovalci degustirali pražen krompir pri 60 pražilskih ekipah, ki letos sodelujejo na festivalu. Ekipe so tako iz domovine, kot tudi tujine. Vsaka pražilska ekipa ponuja pražen krompir po svojem receptu (tu ni omejitve). Festival ni tekmovanje, zato so najboljši vsi praženi krompirji. Prav ta raznolikost v pripravi praženega krompirja iz različnih vrst krompirja po receptih, ki jih uporabi vsaka pražilska ekipa zagotavlja, da bo pestrost ponudbe res velika in bodo tudi največji sladokusci in ljubitelji praženega krompirja prišli na svoj račun.
Nasvet obiskovalcem: ne najejte se krompirja že pri prvi ekipi, obiščite čimveč stojnic in poskusite njihov krompir.
Naše društvo bo tudi letost poleg klasičnega praženega krompirja po “uradnem” receptu društva, ponujalo tudi vegetarijanski pražen krompir za vse tiste, ki ne uživajo kakšne od sestavin, ki so v klasičnem receptu. Tako želimo poskrbeti prav za vse ljubitelje praženega krompirja.
Tako kot vsako leto, je degustacija krompirja brezplačna.
Vsi obiskovalci, ki so v preteklih letih že obiskali festival in imajo lončeno posodo, ki so jo kupili na festvalu, jo lahko prinesejo s seboj in bodo v njo dobili vzrorce za degustacijo.
Festival bo potekal od 12. do 16. ure. Vsi obiskovalci, ki bodo prišli v Šenčur že pred 12. uro, si bodo lahko ogledali pripravo praženega krompirja, saj bo prav na vsaki stojnici mogoče opazovati pražilsko ekipo pri pripravi. Tudi po “uradnem” končanju festivala ob 16. uri, se ponve za praženje ne bodo ohladile, niti ne bo utihnila glasba, ampak se bo veselo rajanje šele začelo. Naše društvo, bo tako kot vsako leto, zagotovilo pražen krmpir tudi po koncu uradnega dela festivala.
Vse ljubitelje te tipične slovenske jedi – praženega krpmpirja vljudno vabimo, da se nam pridružite v Šenčurju na pravo soboto v mesecu septembru. Ne bo vam žal, veselo in okusno bo!
Za domovino s praženim naprej!