V petek 21.junija ob 7:04 se prične najdaljši dan v letu (15:58 ur), poletni SOLSTICIJ, imenovan tudi KRESNIK. Praznovala so ga vsa starodavna ljudstva. Na predvečer so zagoreli kresovi in opravila so se darovanja bogovom.
Tudi mi imamo svoje bogove, bogove druženja in dobre volje, ki nas vabijo na predvečer Kresnika na našo njivo. In bogovi zahtevajo (na priporočilo Maše seveda), da pregledamo krompirjevo cimo, odstranimo koloradske hrošče in jih žrtvujemo na oltarju za dobro letino.
ZATEGADELJ SE DOBIMO V ČETRTEK 20.ROŽNIKA
OB 18 URI NA NAŠI NJIVI!
ZAMIŠLJEN POTEK DOGAJANJA:
Pripravimo grmado
Pripravimo žrtveni oltar (žar)
Poiščemo koloradarje
Postorimo kar je potrebno na rezidenci in okolici
Ob 20:57, ko sonce zaide, prižgemo grmado
Udi iz Tokaja, so nas na strokovnem obisku njihovih vinskih kleti, založili s svojimi pridelki, čudovito palinko in s sladkim tokajem, ki se lepo ujemata s csipos praženim krompirjem. Greh bi bil, če te dobrote pustimo propasti.
Zaželjeno je, da udeleženci kresovanja prinesejo s seboj poleno, nožek . dobro voljo, prazen kozarec za vlaganje s pokrovom na navoj, sive celice za viharjenje, po potrebi dekco pa še kaj za pod zob, kajti za na zob imamo dovolj.
Za informacije in pojasnila se obrni na pobudnico Dino na tel. 031 21 03 67, oziroma na Igorja na 041 68 38 38.
Naj zori,
Naj cvrči,
Naj pražen zadiši,
VABLJENI SMO UDJE VSI!
Spoštovani ud,
Ta konec tedna bo veliko dogodkov po celi naši lepi domovini. Praznovalo in slavilo se bo marsikaj, na kar nekaj od teh dogodkov bomo sodelovali tudi mi, Društvo za pražen krompir s polnimi ponvami “samostojne jedi”:
ČETRTEK, 20. JUNIJA:
O KRESI, SE DAN OBESI– Praznovanje solsticija, oziroma najdaljšega dne leta, po domače KRESOVANJE se bo zgodilo od 18. ure dalje na naši njivi v Sneberjah. Poglej zgoraj posebno vabilo na ta dogodek.
PETEK, 21. JUNIJA:
“Praznik krompirja in Kranjske klobase”. v Šenčurju pri Kranju. V petek bo poudarek na Kranjski klobasi. KD Bukovci bodo ogreli svojo ponev in spražili samostojno jed.
SOBOTA, 22. JUNIJA:
Na Naklem pri Kranju bosta Maša in Rado pražila na vaškem prazniku ” Na vasi se dogaja”. Prikazani bodo krajevni običaji in navade, rokodelci bodo razstavili in ponudili svoje izdelke, kulinarična in gostinska ponudba bo optimalna, saj bo tam tudi naša ponev praženega.
V Stari Ljubljani bodo zopet odprli Ljubljansko vinsko pot, letos pod naslovom “Poletna vinska razvajanja”. Vinarji iz vseh vinorodnih področij Slovenije bodo predstavili vsebine svojih vinskih kleti, kulinariko in še veliko več. Pred kavarno Maček na desnem bregu Ljubljanice se bomo predstavili tudi mi-DPK, s svojo polno ponvijo “samostojne jedi”. Prireditev bo med 12. in 21. uro.
Po enoletnem premoru prirejajo v Šenčurju pri Kranju “Praznik krompirja in Kranjske klobase”. V soboto bo poudarek na praženem krompirju. Po 14. uri bo pražen krompir v prvem planu. Spomnili se bodo tudi obletnice postavitve spomenika Mariji Tereziji, katera je “kriva”, da se je na Kranjskem začel saditi krompir. V povorki bodo predstavili “Kraljico krompirja”, svoje področje in navade in proti večeru organizirali tekmovanje v praženju krompirja.
Pri vsem tem velja morda tudi omeniti, da bodo naši vrli pražilci zelo verjetno potrebovali kakšno spretno roko pri luplenju krompirja, čebulanju itd… Priskočimo jim na pomoč, saj bo povsod veselo in prijetno.
Naj pražen zadiši,
VABLJENI SMO UDJE VSI!
Evgenija Lazarini, predsednica UO DPK in
posamezni organizatorji naštetih dogodkov.
0 Komentarjev