V soboto, 3.decembra 2016, je v gostilni »Pri Špančku« na Škofljici potekalo senzorično (organoleptično) ocenjevanje kakovosti krompirja za praženje.
Od nastanka Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, je društvo organiziralo že kar nekaj ocenjevanj, s katerimi išče najprimerneše sorte za pripravo slovenske narodne jedi – pražen krompir.
Takšno ocenjevanje je poleg vodila, katere sorte krompirja naj ljubitelji praženega iščejo pri trgovcih in pridelovalcih , upam da tudi spodbuda žlahtniteljem, da vložijo več truda v selekcijo sort krompirja, ki so primerna za pripravo praženega krompirja.
Na ocenjevanju leta 2012 in tudi v letu 2013 so bili vzorčni krompirji pripeljani iz raznih delov Slovenije, kjer so bili pogoji za rast in razvoj gomoljev zelo različni. Tokrat smo želeli oceniti krompir, ki bi imel popolnoma enake rastne pogoje. Tako smo v aprilu na društveni njivi v Sneberjih posadili sedem sort krompirja, za katere so žlahtnitelji in skrbniki sort, ki so nam podarili semena, menili, da so za praženje najbolj primerna. Vsi vzorci so bili istočasno posajeni, okopavani in pospravljen ter enako skladiščeni do izvedbe ocenjevanja. V času rasti na enaki podlagi so prejeli enako količino vode in gnojil. Tudi proti pretiranemu razvoju koloradskega hrošča smo na vseh vzorcih uporabili enako zaščito, fizično odstranjevanje z rokami.
Vseh sedem sort krompirja se je istočasno kuhalo in na enak način pripravljalo v kuhinji gostilne«Pri Špančku« na Škofljici. Čeprav so pomembna sestavina praženega krompirja tudi ocvirki in nekatere začimbe, le-teh, razen soli, na ocenjevanjih ne uporabljamo, saj lahko pomembno vplivajo na senzorične lastnosti jedi. Namen naših ocenjevanj ni iskati najboljši pražen krompir, temveč najprimernejše sorte krompirja za praženje.
Ocenjevalna komisija je štela 40 članov iz vrst udov DPK s čimer smo zagotovili strokovnost in z velikostjo komisije ublažili morebitna skrajna odstopanja. Člani komisije s pripravo in organizacijo ocenjevanja niso bili povezani. Časa za pokušino je bilo dovolj. Prehode med pokušino posameznega vzorca so ocenjevalci presekali z mokronoško tlačenko.
Posamezna ocena je sestavljena iz treh delov. Videz, občutek v ustih ter vonj in okus so vsakemu vzorcu prispevali največ 7 in najmanj 1 točko k skupni oceni. Največje število točk, ki jo je posamezni vzorec lahko prejel od člana komisije, je bilo 21 in ni bilo krompirja, ki vsaj enkrat ne bi bil ocenjen z vsemi možnimi točkami, ki jo posamezni član komisije lahko podeli.
Končni rezultati senzoričnega ocenjevanja krompirja primernega za praženje so podani v spodnji tabeli. Ocenjevalni listi so shranjeni v zapečateni kuverti v arhivu Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.
Poročilo spisal vodja ocenjevanja
Igor
Organoleptično ocenjevanje kakovosti | |||||||
krompirja za praženje |
|
||||||
KONČNA OCENA | |||||||
številka vzorca | izvor | sorta krompirja | število točk | uvrstitev | |||
1 | KIS | KIS – Vipava | 514 | 7. | |||
2 | Europlant | Concordia | 587 | 3. | |||
3 | Agrico | Aluete | 623 | 2. | |||
4 | KIS | KIS-Mura | 561 | 6. | |||
5 | Agrico | Manitou | 625 | 1. | |||
6 | Europlant | Elfe | 582 | 4. | |||
7 | Agrico | Carolus – bio | 581 | 5. | |||
gostilna “Pri Špančku”, Škofljica | 3.12.2016 |
0 Komentarjev