V Jaršah smo se poslovili od gomoljev krompirja naših sponzorjev, ga slovesno položili v zemljo v vrstah kot »soldate«, jih zagrebli v upanju, da se ponovno vidimo če nekaj tednov – najprej v obliki zelenih poganjkov, nato prijetnih belo-modrih in vijoličnih barvah cvetov ter na koncu v prenovljeni pravi krompirjevi podobi, ki bo krasil naše ponve po krompirjevih prireditvah po Sloveniji in bližnji okolici v letu 2017.

Po bežnem štetju – tako na palec, se je tega dogodka v Jaršah udeležilo blizu 60 udinj in udov, ki je vsak po svojih močeh dodal svoj kanček truda in pospremil krompir na pot spremenitve in razmnožitve. Samemu krompirju, ki je odhajal, je se je približala le polovica te številke, ostali pa so skrbeli za pogostitev ali za ploskanje sadilcem ob njivi.

Vreme ni bilo prav naklonjeno temu veličastnemu dogodku na obrobju Ljubljane, pa čeprav je sonce ves dan prijetno grelo, nas je sonce v odločilnem trenutku zapustilo zaradi nenajavljenih oblakov in rahlega hladnega vetra, pa smo vendar vsi zdržali do konca in dnevu dali svoj krompirjev pečat.

Po njivi smo pobrali kakšen kubični meter krompirja, ga znesli in naložili ob naši hišici, po njivi naredili vrste, iz katerih bodo kmalu pokukale krompirjeve klice in jabolko ob hišici je Bojan tako lepo sfriziral, da se ne bo sramoval morebitnih naključnih obiskovalcev in tudi tistih, ki jih bo to zanimalo zaradi strokovnih vzgibov.

Leon je ponovno dobro opravil svoje delo s ponvijo, saj mu je danes bilo zaupano zelo pomembno opravilo – spražiti krompir za delavce in obiskovalce tega pomladnega dne, ki je bilo za društvo zelo pomembno. Namreč – če želimo imeti krompir, ga moramo najprej posaditi, bi dejala Maša. In tako se je tudi zgodilo.

Praženemu, ki ga je pripravil tokrat Leon – še ob rahli pomoči »Špančka«, je bil izvrsten. Priloga »pohanih« piščančjih bedrc, je údovstvu podaril Štefanček – skupaj s predsednikom Stanetom, gesta ni ostala neopažena.

Lep dan smo preživeli skupaj. Mnogi so se razdajali za skupnost na njivi, drugi za ponvijo in pripravo jedi, tretji z…. Vsakdo pa je domov odnesel občutek pripadnosti društvu in veliko polno žlico veselja.

Podrobneje podatke o posajenem krompirju, o sponzorjih le-teh in še kaj drugega strokovnega komentarja bo dodala naša Maša!

Nekaj slik je na voljo tukaj: http://www.mojihribi.info/sajenje-krompirja-v-jarsah-6-4-2017/

Zapisal: Franci Turk

Ljubljana, 7. 4. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder