V soboto 26. malega travna smo se na povabilo občine in Turističnega društva Gorenja vas udeležili sajenja krompirja na stari način.

 

   Na Tavčarjevini na Visokem v Poljanski dolini so organizatorji letošnjega 14. Svetovnega festivala praženega krompirja organizirali sajenje na starinski način. Gospodar so s pomočjo domačih “ta mladih”, hlapca, dekle in sosedov najprej s konjsko vprego pobranali njivo, nato urezali jarke in po starem načinu, s presledkom dveh čevljev so pomagači posadili krompir. Tudi zagrebli so ga ročno, z grabljami in z veliko dobre volje. Seveda je na oglede prišla tudi “gosposka” iz Šenčurja in se je, kar je za gosposko redko, prav pohvalno izrazila o poteku in rezultatih dela.

 

   Kar skoraj dva ducata udinj in udov DPK se je tega sajenja udeležilo in na poziv gospodarja naj pokažemo kaj kot krompirjevci znamo smo veselo zagrabili za delo. Eni so nosili košare, drugi so polagali gomolje in tretji z grabljami zasipavali jarke. Po dobrih dveh urah je bilo delo opravljeno in pod lipo poleg spomenika Ivanu Tavčarju sta nas pričakala krompirjev golaž in obvezen pražen krompir izpod kuhalnice domačih pražilcev.

 

   Organizatorji so nas povabili še na naslednje akcije povezane z njivo in sicer osipavanje krompirja, pobiranje koloradskega hrošča in seveda izkop krompirja. To kar bo ta njiva rodila – groba ocena okoli 1.000 kg pridelka – bodo spražili na 14.SFPK 6. septembra letos.

 

Slikal, zapisal in na splet postavil JanezB.

 

Za ogled albuma klikni na spodnjo povezavo:    https://picasaweb.google.com/100919915410720094629/SajenjeNaStariNacinVisoko26MalegaTravna2014?authkey=Gv1sRgCIeCoYu-xfuyjwE

 

S klikom na spodnjo povezavo si oglej še objavo na spletni strani občine Gorenja vas:
http://obcina-gvp.si/?lang=&option=news&news_id=408&stran=Aktualno

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder