V soboto 3.2 2007 se je zbrala najbolj pogumna ‘osmica’ v Podljubelju pri Draganu. Pete so nas že pošteno srbele in podplati so se bili pripravili na obremenitev. Čeprav druščina ni bila pretirano množična, ni manjkalo veselega razpoloženja.

Avtomobilska kolesa so se ustavila pred visokogorsko kmetijo Matizovec na 1072 m /nm in noge so dobile svojo priložnost. Z rokavicami smo si pomagali, da se zaradi jutranjega mraza palice niso prižgale dlanem in pot smo z vso resnostjo zagrizli v greben Košute. Zaradi precej ledene poti, ki jo je uprizoril ‘ta mlajši’ Matizovec, ki je včeraj po tej poti vlačil v dolino porušene smreke, so si naša vrla dekleta kaj hitro nadela dereze in poskrbela za večjo varnost koraku.

Sneg ni motil pri vzponu, saj ga ni bilo pretirano veliko, le prijetno je žvižgalo pod nogami, ko se je mlel kot v mlinu pšeničnega zrnja, ki se pred očmi spreminja v belo moko. Smreke so se že slekle od snežno belega odeva in dajale očem prijeten razgled v res krasnem sončnem vremenu daleč na okoli. Sinje modro nebo je izlet še polepšalo in prijetno razpoloženje se je povečevalo s koraka v korak, dokler si nismo v planinski koči na Kofcah 1488m/nm pošteno odpočili in naužili pravega zimskega razgleda na Kamniško Savinjske vrhove.

Dva uda, ki sta imela še premalo ‘torture’ sta vzela pot pod noge in se odpravila na še lepši razgled na vrh Košute na goro Kofce 1967 m nm, kjer je res bilo kaj videti. Na vrhu je vladalo popolno brezvetrje in sonce je zahtevalo popolno zaščito obraza, sicer bi se v dolino vrnila preveč rjavo obarvana. Na poti naju je presenetil v pravih spomladanskih barvah svetlo moder encijan, ki nama je bil toliko naklonjen, da sva se z njim lahko celo fotografirala (priložen posnetek). Kljub zimi je bi ‘Froncov’ greben popolnoma gol in brez snega in je nama dovolil enostaven in varen pristop na vrh njegovega veličanstva.

V dolino smo se vrnili po isti poti, vendar tega skoraj nismo opazili, saj so bile naše baterije napolnjene in mošnjički dobre volje so prekipevali od zadovoljstva. To je bil zopet en dan, ki se zagotovo ne bo izgubil med staro šaro.

Ekipa, ki se je trudila za društvo DPG in sekcijo ‘s praženim navzgor: Dragan, Jožica, Slavi, Vera, Meta, Janez, Čarli in Franci

Skomine in spomine je skupaj zbral: ud 686 Franci Turk

Kofce, 3. februar 2007

Kofce1 Kofce2

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder