Vreme sončno od 10° do 16°C

Smer: Ljubljana – Škofja Loka – Železniki – Ratitovec čez Povden – vrnitev čez Razor – Lovska koča pri Bojanu – Ljubljana

Na Velikonočni ponedeljek v lepem sončnem vremenu, smo se s planinskim društvom

»S PRAŽENIM NAVZGOR« pod vodstvom Ljube PREZELJ in njenega bratranca Vineta Ranta, podali na zimski pohod na RATITOVEC.

Iz Ljubljane smo sem odpeljali z malim avtobusom »BENOTURS« (041 623 663), ki ga je vozil šofer Tomi. Na avtobusu nas je bilo 13 in iz Škofje loke 14, kjer se nam je pridružila še Blejčanka Meta. V Železnikih sta vstopila še Vinko in Darinka, ki sta potem vodila planinski izlet. Posebnost je ta, da je Vine pravi ljubitelj Ratitovca, saj imajo v Železnikih celo društvo »LJUBITELJI RATITOVCA« Letos je bil na vrhu že 81 x. Na vrh se torej poda vsak dan, navzdol pa se spusti s smučmi. Včasih gre z njim tudi žena Darinka.

Na vrh smo kobacali dve uri. Lepo počasi seveda, navzdol pa eno uro in četrt. Vsi smo bili kondicijsko dobro pripravljeni, le Mijo so malo bolela kolena in je prišla navzdol kakih 10 minut za nami.

Koča na Ratitovcu ( 04 514 13 66), ki je odprta poleti vse dni, pozimi le ob vikendih. Koča je ena od lepših v naših gorah in je bila obnovljena pred dvemi leti. Posebno lepe so jedilnice ali še posebej mi je ostala v spominu glavna soba »hiša«, kjer je šank, krušna peč in obnovljena je v masivnem macesnovem lesu. Prijazna oskrbnica Anica Lotrič( 041 66 99 44) nam je skuhala čemažovo juhico, ki smo jo vsi jedli prvič. Navdušenje je bilo veliko.

Po končanem spustu k »LOVSKI KOČI«, kjer nas je čakal oskrbnik Bojan (041 355 883) z dobro papico in pa seveda Tomi z avtobusom. Tu smo se okrepčali z divjačinskim golažem s kruhovimi cmoki in brusnicami in za sladico še gibanico.

Zanimivost na LOVSKI koči sta bila naša uda iz Kanalskih otokov iz mesta »Garncy«, ki sta se pripeljala z jaguarjem. Vrli ud Franck in vrla udinja …… sta bila navdušena in ob povabilu, naj se nama na naslednjem izletu pridružita, sta rekla, da je to popolnoma nemogoče, saj sta že v penziji. Med potjo navzdol v Železnike, smo nabrali še čemaž, Darinka nam je povedala recept za juhico in cel avtobus je smrdel (pardon dišal) po česnu (pardon po čemažu)

V ljubljani smo bili ob 6 h zvečer, zadovoljni in veseli, a majčkeno tudi utrujeni,

Udeleženci izleta pa smo vidni na spisku planinske sekcije in iz gasilske fotografije.

ratitovec1 ratitovec2
Prtovč, kjer smo startali Odhod od Lovske
koče Vine Rant-vodič
ratitovec5ratitovec4
Na vrhu Ratitivca s Turk Francijem Siti in
zadovoljni pred Lovsko kočo na Prtovču

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder